Home Categorie Beleggen Welke aandelen zitten er in de AEX?

Welke aandelen zitten er in de AEX?

Aandelen in de AEX

De Amsterdamse Exchange Index (AEX) is sinds 1983 de grootste beursindex van Nederland. De AEX weerspiegelt de stand van de Nederlandse economie. Een voorbeeld hiervan is dat de AEX in 2008 (in de kredietcrisis) een groot deel van zijn waarde verloren en ook in 2020 tijdens de COVID pandemie. In deze index zitten momenteel de 25 grootste en meest verhandelde aandelen van Nederland. In 1983 bestond de AEX maar uit 13 aandelen.

Waarom beleggen in de AEX?

Het is belangrijk om te beleggen in een bedrijf dat je kent. Daarom kan het handig zijn om je aandelen dicht bij huis te zoeken. Voor Nederlandse aandelen kun je gemakkelijk informatie vinden en verkrijgen. Daarnaast volgt de AEX de Nederlandse tijden en feestdagen. De AEX opent elke werkdag om 9:00 uur en sluit net na 17:30 uur en is tijdens de Nederlandse feestdagen gesloten.

Een nadeel van het beleggen in AEX index is dat een aantal bedrijven zo groot zijn dat zij de weging bepalen. In december 2020 (zie hier) bestond 35% van de totale AEX waarde uit alleen al ASML, Unilever en Royal Dutch Shell. Vanwege deze scheve verhouding wordt er veelal door analisten geadviseerd niet de AEX index te volgen.

Hoe wordt de AEX weging bepaald?

De weging in de AEX wordt berekend op basis van de beurswaarde van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven. Hierbij wordt rekening gehouden met het percentage aandelen dat vrij verhandelbaar is. Daarnaast mogen de bedrijven maximaal 15% van de index uitmaken. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat bedrijven als Royal Dutch Shell en ASML een nog grotere invloed hebben op de AEX.

De weging van de AEX wordt tweemaal per jaar uitgevoerd. Dit vindt plaats in maart en in september. Dit kan een spannend moment zijn voor bedrijven die een minder groot aandeel hebben in de AEX. Deze bedrijven kunnen tijdens deze weging worden geruild met een aandeel die in de AMX index(midcap) zit.

Wat is de AEX GR?

De AEX GR laat je de index zien met de dividenden meegerekend. Dit laat ook meteen zien hoe belangrijk dividend voor jouw rendement op lange termijn kan zijn.

Als je de AEX beurswaarde Googled zie je de index notering zonder dividend. Echter bestaat de AEX index uit aandelen die bijna allemaal dividend aan de aandeelhouders uitkeren.

Welke bedrijven zijn in 2021 genoteerd op de AEX en in welke sectoren?

De 25 bedrijven in de AEX zijn onder te verdelen in elf verschillende sectoren. Deze sectoren zorgen voor spreiding in je portefeuille.

De bedrijven in de consumentengoederen sector worden op deze manier gezien als defensieve aandelen en is er bij de farmacie en gezondheidszorg en de technologiesector sprake van meer fluctuerende koersen.

SectorBedrijven
EnergieShell en Fugro
BasismaterialenAkzoNobel, Koninklijke DSM, ArcelorMittal en IMCD
ConsumentengoederenKoninklijke Philips, Ahold Delhaize, Signify, Unilever en Heineken
ConsumentendienstenJust Eat Takeaway
Industrie en dienstverleningRandstad
MediaWolters Kluwer en RELX
Technologie (IT)ASML, ASM International, BESI, Prosus en Adyen
CommunicatiedienstenKoninklijke KPN
VastgoedUnibail-Rodamco-Westfield
Financiële dienstverleningING, AEGON, ASR Nederland en Nationale Nederlanden
Farmacie en gezondheidszorg
Meer weten over spreiding? Lees het hier.