Home Categorie Beleggen Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Op dit moment zijn de rentestanden zo laag, dat je niet meer kan rentenieren met het geld dat op je spaarrekening staat. Een zekerheid bij sparen via de bank is dat je spaarrekening weinig rendement oplevert. Een andere zekerheid is dat mocht je meer dan €50.000 aan vermogen hebben, dat je vermogensbelasting moet betalen. Maar ook dat je geld jaarlijks minder waard wordt door de jaarlijkse inflatie.

Er zijn zeker nog manieren om geld voor je te laten werken. Eén manier hiervan is beleggen. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beginnen met beleggen.

Waarom beginnen met beleggen?

Beleggen is een manier om je geld nog te laten renderen. Op dit moment wordt er zelfs gesproken van de enige manier om je geld nog te laten renderen. De term TINA (There Is No Alternative) wordt daarom vaak gebruikt.

Als je begint met beleggen is het goed om te weten wat een belegging is. Een belegging in aandelen is niets anders dan dat je een deel van dat bedrijf koopt. Hiermee ben je dan ook gelijk een stukje eigenaar van het bedrijf. Met jouw aandeel kan je deelnemen aan aandeelhoudersvergaderingen om jouw mening te geven of vragen te stellen aan de directie.

De koers van een aandeel wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Hierbij wordt door handelaars gekeken naar de winstgevendheid van het bedrijf in de toekomst. Als het bedrijf slechte vooruitzichten in het verschiet heeft zal de koers daar vaak slecht op reageren. Doordat je nooit zeker bent dat een bedrijf tot in de eeuwigheid elk jaar meer winst maakt, is het hebben van aandelen risicovol.

Moet je zelf dan ook verstand hebben van beleggen om hiermee te beginnen?

Het is aan te raden als je wil beginnen met beleggen, dat je weet wat beleggen inhoud. Maar er zijn vele vormen van beleggen. Zo kun je er voor kiezen om zelf aandelen te selecteren hiervoor is het wel verstandig om zelf enige kennis te hebben. 

Maar je kan er ook voor kiezen dat de bank of vermogensbeheerder dit voor je doet. Dit doen zij dan aan de hand van een risico analyse. Zo wordt er eerst gekeken hoeveel risico jij wil lopen met je belegde geld. Aan de hand hiervan wordt er een portefeuille voor je op maat gemaakt. Naar deze portefeuille heb je dan zelf verder geen omkijken naar. De professionals houden jouw beleggingen bij en zullen jou zo nu en dan hiervan op de hoogte brengen. Doordat je dit zelf uit handen geeft, betaal je hier wel meer kosten voor dan als je het geheel zelf doet. Meer informatie over zelf beleggen vind je hier.

Wat schuift het?

De meeste mensen kunnen de koersen niet voorspellen daarom wordt er vaak geadviseerd om aandelen te zien voor de lange termijn. Doe dit met geld dat je jarenlang kan missen. De afgelopen 100 jaar was het gemiddelde koersrendement 7% per jaar. Let op hier zitten ook de slechte jaren bij zoals in 2008 (financiële crisis) waar de AEX 52% in één jaar verloor.

Het wonderlijke van beleggen is het rente op rente principe. In de tabel hieronder vind een overzicht als je eenmalig €10.000 inlegt en vervolgens vier jaar laat vast staan. Het voordeel hiervan is dat je eenmalig een bedrag inlegt en verder zelf niets hoeft te doen om met geld nog meer geld te maken.

InlegNa jaarRendement per jaar (op basis van 7%)Totaal rendement (cumulatief)
€ 10.000Inleg
€ 10.150Na jaar 1€ 150,00€ 150,00
€ 10.302,25Na jaar 2€ 152,25€ 302,25
€ 10.456,78Na jaar 3€ 154,53€ 456,78
€10.613,64Na jaar 4€ 156,86€ 613,64

Zoals je in de bovenstaande tabel kan zien word je rendement steeds meer door middel van het rente op rente principe. Houd er wel rekening mee dat in het voorbeeld hierboven de kosten van de broker en dat de jaarlijkse inflatie niet mee berekend zijn.

Waar open ik een beleggersrekening?

Een beleggersrekening open je bij een broker. Dit kan je bank zijn maar dit kan ook een beleggingsplatform bijvoorbeeld DeGiro of de Binckbank zijn. Na het openen van deze rekening kan je beleggingen kopen. Dit kunnen losse aandelen zijn maar ook trackers. Meer hierover vind je in het artikel over Zelf Beleggen.

Voor het openen van een beleggersrekening is het aan te raden om allereerst te bedenken hoe jij wil beleggen. Wil je dit zelf doen of laten doen? Daarnaast zijn er vooral in de kosten grote verschillen te zien tussen de brokers. Vooral dit is belangrijk doordat de kosten ook je rendement bepalen.

Sommige aanbieders verplichten je om een betaalrekening er naast te openen. Andere aanbieders kan je de beleggersrekening koppelen aan een rekening bij een (andere) bank.

Kan ik met elk bedrag beginnen?

Het is mogelijk om met elk bedrag te beginnen. Echter moet de bank of het beleggersplatform ook aan jou verdienen. Daarom worden er kosten in rekening gebracht. Deze bestaan uit: portefeuillekosten en transactiekosten. Om deze kosten goed te maken in het rendement dat je maakt, is het verstandig om met een bedrag van ongeveer €2.000,00 te beginnen.

De kosten kunnen daarnaast verschillen tussen zelf beleggen en beheerd beleggen. De kosten van beheerd beleggen bij verschillende brokers vind je hier.

Kijkerstip

Wil jij iets meer weten over beleggen? ABN AMRO heeft een mooie documentaire hiervoor gemaakt. In de documentaire gaat Jordy Hubers (oud redacteur van de Quote) op zoek naar wat beleggen nou eigenlijk inhoud. Het mooie van deze documentaire vind ik dat Jordy zich voordoet als leek en in gesprek gaat met mensen zoals Sander Schimmelpenninck, Peter Bosz en Prof. Dr. Bas Haring. Hij bespreekt hier meerdere onderwerpen op een manier dat het voor iedereen begrijpelijk is.