Home Categorie Beleggen Hoe begin je met zelf beleggen?

Hoe begin je met zelf beleggen?

Eerder heb ik een artikel geschreven over het beginnen met beleggen. Hierin heb ik uitgelegd dat je zelf aandelen kan kiezen of dit aan de expert over laat. In dit artikel wil ik je meer duidelijkheid geven over hoe te beginnen met zelf je geld beleggen.

Waarom beginnen met zelf beleggen?

Zelf beleggen heeft het voordeel dat je alles zelf in de hand hebt. Je maakt zelf de beslissingen en kiest zelf de bedrijven, obligaties of beleggingsfondsen waarin jij je geld wil investeren. Bij het aankopen van losse aandelen, krijg je extra binding met het bedrijf doordat je voor een klein deel eigenaar wordt.

Heb je een aandeel Coca Cola? Dan ben je een heel klein deel eigenaar van Coca Cola. Op deze manier krijg je een extra binding met het bedrijf.

Als eigenaar van een bedrijf wil je het bedrijf zo goed mogelijk kennen. Je wil weten wat de koers is van het bedrijf, hoe duurzaam ze zijn en waarin zij gaan investeren. Op de websites van de beursgenoteerde bedrijven vind je standaard een pagina die informatie verschaft aan de aandeelhouders.

Daarnaast zijn zij verplicht minstens elk half jaar een rapportage naar buiten te brengen. Maar ook heb je als aandeelhouder recht om bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig te zijn en de directie vragen te stellen.

Wat is een ETF?

Een Exchange-Traded Fund of ook wel een indextracker genoemd is een mandje met aandelen die wordt verhandeld op de beurs. Doordat er meerdere aandelen in een mandje zitten, zorg je ervoor dat je je risico meer spreidt. Deze ETF’s kun je gemakkelijk aan- en verkopen via jouw broker. ETF’s zijn er in tal verschillende soorten, zo kun je er voor kiezen om een ETF te kopen van alleen maar duurzame aandelen.

Maar je kan er ook voor kiezen om een breed gespreide portefeuille te kopen van bedrijven over de hele wereld. Op deze manier is je spreiding over landen en sectoren ideaal. Hiermee voorkom je dat als bedrijven failliet gaan, je dit kan opvangen met de talloze andere bedrijven.

Bovendien hoef je eigenlijk je beleggingen niet in de gaten te houden voor de komende tijd.

Wat is het verschil tussen groei- en dividendaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen waarbij de winst wordt geïnvesteerd in het bedrijf om nog harder te groeien. Bij dividendaandelen wordt een deel van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders. Bedrijven die naar de beurs gaan doen dit vaak zodat zij meer geld kunnen besteden aan innovaties en voornamelijk om te groeien als bedrijf (groeiaandelen). Er is geld vrij om andere ondernemingen te kopen en om hun aandeel in de markt te vergroten.

Als het bedrijf op een gegeven moment het kapitaal niet meer in verbeteringen in het bedrijf kan stoppen. Dan kiezen zij er vaak voor om gelden terug te geven aan de beleggers. Dit teruggeven van geld aan beleggers heet dividend.

Een voorbeeld van een bedrijf dat dividend uitkeert is Coca Cola. Het frisdrank bedrijf is sinds 1919 al beursgenoteerd en kan niet jaarlijks meer de winsten investeren in het bedrijf. Daarom keert het bedrijf al sinds 1920 zijn dividend uit aan de aandeelhouders. Dit hebben zij door de jaren heen vaak verhoogd.

Groeiaandelen zijn bedrijven die de winsten en/of de gelden die zij op de beurs ophalen gebruiken om te investeren of andere bedrijven over te nemen om hun marktaandeel te doen vergroten. Indien de beleggers verwachten dat de winsten blijven groeien zal de koers normaliter ook omhoog blijven gaan.

Echter kan een groeiaandeel ook dividend uitkeren. Kijk bijvoorbeeld naar het Nederlandse bedrijf ASML die chipmachines maakt, zij zijn de afgelopen jaren flink gegroeid maar geven de aandeelhouders ook jaarlijks een deel in dividend terug.

Wat houdt een goede spreiding in?

Een goede spreiding heeft met het risico te maken die je neemt in de investeringen. Je kan al jouw geld in één aandeel stoppen. Alleen als het bedrijf in zwaar weer terecht komt wordt dan jouw hele portefeuille minder waard.

Als je het geld in meerdere sectoren en werelddelen spreid voorkom je dat je hard geraakt wordt als een bedrijf waar jij in belegt slecht gaat. Zo werden in de Corona crisis de dividendaandelen hard getroffen en laten de techaandelen records zien.

Mocht jij het leuk vinden om aandelen zelf te hebben maar heb je niet de tijd en kennis om alles zelf te doen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een percentage in individuele aandelen te stoppen en een ander deel in een ETF of het te laten beleggen door een expert.

Wat zijn de kosten van zelf beleggen?

Beginnen met zelf beleggen kan je al doen met weinig startkapitaal. Bij het aankopen van losse aandelen kijk je naar wat een bedrijf op dat moment waard is. Deze waarderingen van bedrijven verschillen heel erg met elkaar. Daarom zal je met €500 wellicht honderd aandelen van een bank kunnen kopen in 2020 en niet eens twee aandelen in ASML. Bij het kopen van het bedrijf betaal je aankoopkosten, deze verschillen bij elke broker. De verschillen in kosten vind je onder deze link.

Naast de transactiekosten betaal je de basisdienstverleningskosten en als je in buitenlandse bedrijven zit nog valutakosten. Deze kosten zijn bij elkaar wel een stuk goedkoper dan als je dit door een expert laat beheren. Zij vragen naast de basisdienstverlening ook kosten voor het portefeuillebeheer en soms ook voor het product zelf.

Let er wel op dat je voldoende geld in een bedrijf steekt. Zo kan je voor €150 aandelen ING kopen. En kan je broker dan €5 voor de transactiekosten vragen. Dit is dan alleen al 3,33% rendement wat je moet maken. Terwijl als je voor €1500 aandelen ING koopt dan hoef je maar 0,33% maken om dit terug te verdienen. Let er dus ook op dat transactiekosten gelden bij elke keer dat je een aandeel aankoopt en of verkoopt.