Home Categorie Besparen Bespaar op je vaste lasten door toeslagen

Bespaar op je vaste lasten door toeslagen

Toeslagen

De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat de inwoners van Nederland een bestaansminimum hebben. Daarom is het mogelijk om van de overheid financiële hulp in de vorm van een toeslag te ontvangen. De overheid zal niet zelf bij jou gaan aanbellen om aan te geven dat jij deze toeslag kan ontvangen, daarom dien je dit altijd zelf aan te vragen. Het aanvragen van de toeslagen doe je op de website van de Belastingdienst. Hieronder vind je welke toeslagen er zijn en wanneer je er recht op hebt.

Welke toeslagen zijn er?

In Nederland hebben wij vier soorten toeslagen: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bedrag dat je van de overheid kan krijgen als je een huurwoning hebt en niet meer dan een bepaald bedrag verdient.

Om aanspraak te maken voor de huurtoeslag is het verplicht dat je een zelfstandige woning heeft met een eigen voordeur.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de Nederlandse zorgverzekering. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen een zorgverzekering heeft.

Omdat deze zorgverzekering maandelijks je al gauw honderd euro kost wil de overheid je met deze kosten tegemoet komen.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een toeslag die je ontvangt als tegemoetkoming van de overheid als je kind naar de dagopvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang gaat.

Je krijgt alleen de toeslag voor de uren waarop de kinderopvang daadwerkelijk deze dienst aanbiedt. Hierbij geldt een uitzondering voor de feestdagen.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage van de overheid als je kinderen hebt die nog geen 18 jaar zijn. Deze toeslag krijg je naast de kinderbijslag.

Op hoeveel geld heb ik recht?

Mocht jij in aanmerking komen om toeslagen te ontvangen dan kan jou dit al gauw honderden euro’s per maand extra opleveren. Via de website van de Belastingdienst kun je hier je proefberekening maken. Om aanspraak te maken op een toeslag mag je niet te veel verdienen en niet te veel vermogen hebben.

Lees hieronder wat dit jou maximaal per toeslag kan opleveren. Let er wel op dat niet alle voorwaarden in onderstaande voorbeelden zijn meegenomen. Let hier dus goed op bij het aanvragen van jouw toeslagen.

Huurtoeslag

Alleenstaanden hebben recht op een huurtoeslag van maximaal €378 per maand. Om op dit bedrag recht te hebben mag je niet meer dan €18.750 per jaar verdienen en niet meer dan €31.340 aan vermogen hebben. Je hebt al recht op een huurtoeslag als je minder dan €32.500 per jaar verdient. Echter zal je met dit salaris recht hebben op een lagere toeslag.

Indien je een toeslagpartner (medebewoner) hebt dan kan je samen recht hebben op een toeslag van €380 per maand. Hiervoor mag je samen niet meer dan €25.000 euro verdienen. Om überhaupt recht te hebben op een huurtoeslag mag je samen niet meer dan €40.500 per jaar verdienen en ook niet meer dan €62.680 aan vermogen hebben.

Als jouw thuiswonend kind tot 23 jaar ook een inkomen heeft, dan telt een deel van het inkomen van je kind niet mee bij de berekening van de huurtoeslag. Deze vrijstelling is €4.885 per jaar, verdient je kind meer? Dan wordt dit wel meegenomen. Studiefinanciering wordt hierbij niet gezien als inkomen.

Als student kun je ook in aanmerking komen voor huurtoeslag. Je moet hiervoor wel ouder zijn dan 18 jaar en een zelfstandige woonruimte huren. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je niet meer dan €442,16 betalen aan huur als je jonger dan 23 jaar bent. Daarnaast mag je niet meer dan €30.846 spaargeld hebben. Als je ouder dan 23 jaar bent of je bent ouder dan mag je huur maximaal €752,33 zijn.


Zorgtoeslag

De maximale uitkering voor een alleenstaande is €107 per maand. Dit bedrag krijg je als je niet meer dan €21.500 per jaar verdient. Om sowieso recht te hebben op een zorgtoeslag mag je niet meer dan €31.138 per jaar verdienen en niet meer dan €118.479 aan vermogen hebben.

Voor meerpersoonshuishoudens heb je maximaal recht op een toeslag van €207 per maand. Om überhaupt recht te hebben op zorgtoeslag mag je samen niet meer verdienen dan €39.979 per jaar en niet meer dan €149.819 aan vermogen hebben.


Kinderopvangtoeslag

De hoogte van het bedrag dat je uitgekeerd krijgt is op basis van je inkomen en het aantal kinderen. Hoe meer jij verdient des te minder kinderopvangtoeslag jij ontvangt. Om precies te berekenen hoeveel geld jij van de overheid terugkrijgt voor de kinderopvang is er een tabel aangemaakt met toeslagpercentages.

Welk bedrag je daadwerkelijk uitgekeerd krijgt hangt van de soort opvang. Zo is de prijs maximaal per uur voor de dagopvang € 8,46 en de prijs maximaal voor de buitenschoolse opvang € 7,27. Voor de gastouderopvang geldt een maximaal prijs van € 6,49.

Hier kun je precies berekenen hoeveel jij voor de kinderopvang terugkrijgt.


Kindgebonden budget

Hoeveel kindgebonden budget je krijgt hangt van je verzamelinkomen van jou en je toeslagpartner af. Hoe lager je inkomen is, des te hoger je toeslag is. Als je vermogen hoger is dan €118.479 per jaar voor alleenstaande en €149.819 als je een toeslagpartner hebt dan heb je geen recht op deze regeling.

De maximale toeslag die je per maand kan ontvangen per kind is te zien in onderstaand tabel:

1 kind€ 100,33
2 kinderen€ 185,50
3 kinderen€ 262,08
4 kinderen of meer€ 76,58 extra per kind

Wat als ik geen recht meer heb op een toeslag?

Zodra jij meer geld hebt gekregen dan waar jij recht op had, dan moet je dit aan de Belastingdienst terugbetalen. De belastingdienst zal in dit geval eerst proberen om jouw schuld te verrekenen met de resterende uitbetalingen.

Als dit niet mogelijk is, krijg je een brief thuis met een betaalverzoek per acceptgiro. Je dient dit bedrag dan binnen zes weken terug te betalen. Zij bieden hier ook de mogelijkheid om het in delen terug te betalen.

Let dus goed op of jij nog altijd recht hebt op de toeslagen!

Hoe vraag je een toeslag aan?

Toeslagen kun je aanvragen door in te loggen op Mijn Toeslagen. Dit doe je door in te loggen met jouw persoonlijke DigiD code. Deze website is onderdeel van de Belastingdienst.