Home Categorie Besparen Bespaartips op boodschappen

Bespaartips op boodschappen

bespaartips op boodschappen

Veel huishoudens doen één of twee keer per week grote boodschappen voor een aantal dagen. Daarvan weet je vast wel hoeveel geld je kwijt bent. Maar je gaat waarschijnlijk daarnaast ook nog wel een extra keer naar de supermarkt voor iets dat je niet in huis hebt, of dat je zin hebt in iets lekkers. Uiteindelijk blijven de grote betalingen je bij. Maar sla je de kleine bezoekjes niet in je geheugen op.

Allereerst wil ik je vragen: open eens je internetbankieren en tel al je uitgaven van de supermarkt bij elkaar op. Schrik je van het resultaat? Dan kunnen wellicht de onderstaande bespaartips op boodschappen je hierbij helpen.

1. Het inzichtelijk maken van je uitgaven

Als je serieus aan de slag wil gaan, weet je dus nu hoeveel geld je vorige maand aan boodschappen hebt uitgegeven. Vergelijk dit eens met de bedragen het Nibud heeft uitgerekend. Zijn jouw maandelijkse boodschappen veel hoger dan het Nibud? Dit hoeft niet eens slecht te zijn. Bij het Nibud gaan ze uit van het minimum, maar laten ze wel zien dat mensen met een minimum inkomen hier van rond moeten kunnen komen.

Mocht je de kassabonnen hebben bewaard of dit kunnen terugvinden in de app van de supermarkt. Analyseer dan eens je boodschappen van vorige maand voordat je verder gaat met de negen andere bespaartips op je boodschappen.

2. Maak vooraf een boodschappenlijstje

Met een goede voorbereiding kan je veel geld besparen op je boodschappen. Door vooraf te weten wat je de komende week of paar dagen gaat ontbijten, lunchen en avondeten hoef je maar één keer boodschappen te doen. Dankzij het maken van een boodschappenlijstje weet je van te voren wat je gaat kopen en heb je inzichtelijk wat je aan geld uitgeeft.

Daarnaast kan het je helpen om bepaalde impulsaankopen niet te doen. Door je tussendoortjes en je lunch ook meteen te kopen, bespaar je op de dure lunch op je werk of vermijd je ongezonde snacks.

3. Bestel je boodschappen online

Heb je ook zo een hekel om boodschappen te doen in de supermarkt? Dan kan online boodschappen een uitkomst zijn. Je bepaalt zelf wanneer de boodschappen worden bezorgd en je hoeft ze zelf niet te sjouwen. Perfecte uitkomst dus voor jouw drukke leven. Je bespaart niet alleen tijd maar ook geld doordat je voorafgaand al je boodschappen lijstje maakt en je komt niet in de verleiding andere producten aan te kopen.

4. Koop boodschappen in de korting

Alle supermarkten hebben wekelijks kortingen. Dit kunnen goede bespaartips zijn voor je boodschappen. Denk hierbij aan producten die lang houdbaar zijn en producten die je veel gebruikt. Als deze producten in de korting zijn van: 1+1 gratis of waarvan het tweede product de helft van de prijs is, kan dit vaak een goede aanbieding zijn.

Maar let op dat niet alle aanbiedingen goedkoop zijn. Zo moet je het tweede product wel binnen de houdbaarheidsdatum consumeren. Maar kan het product dat in de korting is, ook standaard goedkoper zijn bij andere supermarkten.

Bovendien moet je woning natuurlijk wel leefbaar blijven. Regelmatig zijn er grote verpakkingen toiletpapier in de aanbieding. Maar koop je vier verpakkingen van 32 wc-rollen? Dan moet je die 128 wc-rollen wel kwijt kunnen.

5. Doe boodschappen met een volle maag

Heb jij honger en ga je naar de supermarkt? Dan kom je al snel in de verleiding voor het kopen van impulsaankopen. Je koopt op deze manier al gauw meerdere producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt of makkelijk en ongezond zijn. Op deze momenten let je ook vaak niet op de prijs. Ga dus nooit met een lege maag boodschappen doen!

6. Koop grote verpakkingen

Consumeer jij een bepaald product heel veel en vaak? Dan kunnen grotere verpakkingen vaak voordeliger zijn dan wanneer je meerdere kleinere verpakkingen koopt. Vooral producten die voor langere tijd houdbaar zijn, zijn voordelig om in grotere verpakkingen te kopen.

Denk bijvoorbeeld aan een pot pindakaas. Een pot Calvé pindakaas is momenteel €2,85 voor 350 gram bij de Albert Heijn. Een pot van 650 gram is €4,49. De hoeveelheid is bijna twee keer zoveel en kost maar €1,64 extra. Uiteraard heeft Calvé geen pindakaas pot van 700 gram maar 650 gram zodat het niemand opvalt dat de pot bijna twee keer zoveel is. Maar wanneer je deze potten met elkaar verrekend scheelt het je uiteindelijk 80 cent.

7. Loop geen rondjes in de supermarkt

Supermarkten zijn er op gemaakt om klanten zoveel mogelijk te laten kopen. Achter een supermarkt zit een heel verdienmodel. Zo begin je vaak bij de groenten en fruit en eindig je bij de snoep en chips. In de meest verre uithoeken vind je de producten die elk huishouden nodig heeft zoals zuivelproducten.

Eén van de goede bespaartips op je boodschappen is daarom om je gedachten uit te zetten en rechtstreeks op je doelen af te gaan.

8. Probeer eens eigen merk producten

A-merken zijn bekend bij iedereen. Dit komt door al die miljarden die de A-merken uitgeven aan reclames of afspraken die zij hebben met de supermarkten. Wist jij bijvoorbeeld dat Nestlé een afspraak heeft met de supermarkten dat zij op oog hoogte moeten liggen? Dit is een extra misleiding doordat consumenten niet vaak naar de onderste schappen kijken.

Maar is er in kwaliteit zoveel verschil tussen een A-merk product of een eigen merk product van de supermarkt? Bij veel producten is dit zeker niet het geval. Probeer het eens uit!

9. Snijd zelf je groenten en kip

Een andere bespaartip op je boodschappen is het vermijden van voorgesneden producten. Hoeveel moeite is het nou om zelf de groenten, kip of fruit te snijden? Het kost je hoogstens een paar minuten. Maar in deze paar minuten bespaar je wel al gauw een paar euro’s.

Zo is een kilo kipfilet op dit moment (begin 2022) €7,49 bij de Albert Heijn en betaal je €2,79 voor 200 gram voorgesneden kipfilet. Omgerekend bespaar je in die paar minuten alleen al €6,46.

10. Vergelijk eens een aantal supermarkten met elkaar

De laatste in dit rijtje van tien bespaartips voor boodschappen is het vergelijken van de prijzen van de supermarkten met: supermarktscanner. Op deze website kan je heel veel producten opzoeken die vervolgens aangeeft wat dit product bij tien bekende Nederlandse supermarkten kosten.

11. Extra tip

Wist je dat je bij veel bekende Nederlandse supermarkten rente kan krijgen? In de vorm van het kopen spaarzegels/koopzegels in deze supermarkten krijg je bij het inwisselen meer geld terug dan dat je voor je zegels hebt betaald. Lees hier alles over.