Home Categorie Crypto Betalen met Bitcoins

Betalen met Bitcoins

BTM

De Bitcoin is voor de meeste mensen een middel waar je in korte tijd stinkend rijk mee kan worden. Maar wat je er echt mee kan is voor velen nog een grijs gebied. In dit artikel vertel ik je waar je al met de Bitcoin kan betalen, hoe je deze kan opnemen middels een bitcoin en waarom je met deze munt zou willen betalen.

Waarom zou je willen betalen met Bitcoins?

De voornaamste reden waarom aanhangers in de Bitcoin geloven, is dat je door de digitale munt niet meer afhankelijk bent van een bank. Doordat de bank als tussenpersoon verdwijnt zal jij zelf direct je geld beheren. Dit betekent ook dat de kosten die je nu kwijt bent aan de bank grotendeels zullen verdwijnen.

Daarnaast zullen jouw transacties in de hele wereld binnen een seconde overgeboekt zijn. Hierbij komt het voordeel dat je doordat je één valuta hebt, namelijk de Bitcoin, dat je geen extra wisselkoers kosten hoeft te betalen.

Mocht jij van plan zijn om de Bitcoin aan te schaffen? Weet ook dat er veel gevaren op de loer liggen. Lees enkele gevaren hier.

Welke bedrijven accepteren Bitcoins?

Steeds meer grote bedrijven in de wereld accepteren Bitcoins als betalingssysteem. Bedrijven als Microsoft en AT&T accepteren de Bitcoin maar ook verschillende fastfood ketens als Burger King, KFC en Subway kan je in verschillende landen met Bitcoins betalen. Bij websites als Twitch, Wikipedia en Piratebay kan je je donatie achterlaten in digitale munten.

De CEO van autobouwer: Tesla(Elon Musk) is een fervent voorstander van de Bitcoin. Zo investeerde zijn bedrijf in 2021 ruim 1,5 miljard dollar in de Bitcoin. Bovendien kan je sinds 2021 ook een Tesla kopen met de Bitcoin.

Volgens het NRC van 20 maart 2021 zijn er in Nederland ruim 200 bedrijven die Bitcoins accepteren. Naast kleinere webshops zijn er ook drie grote Nederlandse bedrijven waar jij met Bitcoins kan betalen:

Hoe doe je een transactie met Bitcoins?

Wat is een Bitcoin wallet?

Als je net begint met het kopen van Bitcoins is het eerste wat je nodig hebt jouw Bitcoin wallet. In deze wallet sla je jouw Bitcoins op. Ook kan je hiermee Bitcoins ontvangen en zullen de Bitcoins die jij aankoopt hierin opgeslagen worden. Voorbeelden van deze wallets zijn: Blockchain.info, Wirex en Coinbase.

Waar koop je Bitcoins?

Na het opzetten van je wallet ga jij je Bitcoins aanschaffen. Dit doe je via exchange pagina’s waar jij je euro’s kan inwisselen voor Bitcoins. Dit kan je doen door via je creditcard, bankoverschrijving of IDEAL je Bitcoins aan te schaffen. Voorbeelden van deze exchange websites zijn: Binance, BTC Direct en Bitcoin Meester.

Hoe betaal je ermee?

Wanneer je bij een online winkel met Bitcoins kan betalen, dan krijg je in veel gevallen een 25-34 alfanumerieke code van de aanbieder. Deze code is het ‘rekeningnummer’ van de begunstigde. Hierbij vul je het gewenste bedrag in voor het kopen van je dienst of goederen en na het verzenden zal dit bedrag direct op de wallet van de begunstigde worden bijgeschreven.

Let er wel op! Mocht jij een verkeerde code hebben ingevuld, dan zal je geld naar de verkeerde wallet worden overgemaakt. Doordat je geen tussenpersoon meer hebt zoals een bank, zal jouw geld niet meer terug te verkrijgen zijn.

Tegenwoordig is het naast het verzenden via de code ook mogelijk om je betaling te doen middels een QR code te scannen. Het voordeel hiervan is, is dat de code door middel van de QR code wordt ingevuld. Hiermee wordt het risico dat jij een fout maakt bij het verzenden kleiner gemaakt.

Is het mogelijk om Bitcoins te pinnen?

Net als ‘normale’ valuta als de euro is het mogelijk om via een geldautomaat Bitcoins op te nemen (BTM’s). Via deze BTM is het mogelijk om met euro’s/dollars Bitcoins te kopen maar ook om je Bitcoins te kopen en cash terug te krijgen. Op 25 locaties in Nederland staan momenteel BTM’s. Zie hier op welke locaties deze zijn.

Let er wel op dat je bij Bitcoins automaten altijd, vaak hoge, extra kosten betaalt.

Op onderstaand filmpje is te zien dat je via de BTM digitale munten kan omruilen voor cash.

Hoe denkt de ECB over de Bitcoin?

De Europese Centrale Bank geeft zelf aan, op dit moment niet achter de Bitcoin te staan. Zij vinden dat een betaalmiddel ten allen tijden gekoppeld moet kunnen worden aan een bepaalde waarde en het behoud van monetaire soevereiniteit. Zo is de waarde van de euro gekoppeld aan de economie. Maar is de Bitcoin dat op dit moment niet. Wel onderzoekt de ECB de mogelijkheden voor een digitale euro die door de ECB wordt ondersteund.

De digitale euro zal volgens de ECB geen vervanger van de euro worden, maar enkel een toevoeging aan de al bestaande euro. Zo kan de digitale munt bijdragen aan de steeds sterkere vraag naar digitalisatie en snelheid van betalingen, ook buiten de EU.