Home Categorie Besparen Bezuinig op je vaste lasten

Bezuinig op je vaste lasten

Door een goed overzicht van je vaste lasten te hebben kun je al gauw tientallen zo niet honderden euro’s per maand besparen. Door bewuste keuzes te maken en geld te investeren kan je op de lange termijn een mooi vermogen opbouwen. Het besparen van geld kan je ook zien als een manier om maandelijks honderden euro’s extra over te houden door kleine ingrepen.

Een aantal van deze manieren heb ik voor je op een rijtje gezet.

Kun je geld besparen met boodschappen?

Door kritisch boodschappen te doen kan je maandelijks veel geld besparen op je vaste lasten. Een voorbeeld hier van is door de bonus aanbiedingen van de supermarkten in Nederland in de gaten te houden.

Alle supermarkten in Nederland hebben elke week wel een nieuwe bonusactie. Dit kan je veel geld besparen door bijvoorbeeld wc-papier, tandpasta of producten die lang houdbaar zijn in de bonus of een (1+1 actie) te kopen.

Een andere manier van slim boodschappen doen is om voorbereid naar de supermarkt te gaan. Bepaal vooraf wat je wil gaan kopen door vooraf een lijstje te maken. Op deze manier vermijd je impuls aankopen en laat je je niet verleiden door wat anderen in hun mandje stoppen.

Als ik zelf onvoorbereid naar de supermarkt ga, koop ik vaak veel te veel boodschappen die ik later weg moet gooien. Door gericht boodschappen te doen kun je ook alvast je lunch voor op werk kopen. Door zelf eten mee te nemen naar je werk, bescherm je jezelf tegen de verleidingen van de kantine of de lokale broodjeszaken.

Mij fascineert het hoe de supermarkten zijn ingedeeld. Hele studies zijn er voorafgegaan om de consument zoveel mogelijk impressies te geven. Zo begin je in de supermarkt meestal bij de groenten en fruit en eindig je bij de chips en snoep, staan de merkartikelen op ooghoogte en de eigen merk producten op de grond en zijn de aanbiedingen te zien in de gangpaden. Door je ogen te openen en het besef te hebben van de marketingcampagnes kan je bewustere keuzes maken in de supermarkt.

Ben je trouw aan de supermarkt bij jou in de buurt? Dan wil de supermarkt je weleens belonen met bepaalde acties. Zo kun je bij een aantal grote supermarkten spaarzegels sparen. Bij een vol boekje kan je deze zegels inleveren tegen een geldbedrag. Dit bedrag ligt iets hoger dan de waarde van het spaarboekje. Hierdoor kun je tijdens het boodschappen rente sparen.

Vaste lasten besparen beperken via je verzekeringen?

Een jaarlijkse controle op je verzekeringen kan je maandelijks tientallen/honderden euro’s besparen. Het doorlopen en uitpluizen van mijn verzekeringen is zeker niet mijn hobby, verre van dat.

Echter is dit zeker waardevol en aan te raden. Het doel van deze controle is allereerst om te kijken of alle verzekeringen die je hebt nog wel passend zijn. Kloppen de verzekeringen nog allemaal? Of betaal je nog steeds de inboedelverzekering van het huis waar je al niet meer woont.

Daarnaast loont het om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er zijn in Nederland veel verschillende verzekeraars die qua prijzen veel met elkaar verschillen. Een handige website waar je verzekeraars met elkaar kan vergelijken is Independer.

Op deze website kan je door gericht te zoeken op bepaalde verzekeringen de goedkoopste eruit halen. Ik wil je wel aanraden om niet blind te kiezen voor de goedkoopste partij. Bekijk altijd de dekkingen en de service. Het zou erg vervelend zijn dat als je echt wat hebt dat je er niet voor gedekt bent of weken op je uitkering moet wachten.

Een ander punt om op te letten is de collectiviteitskorting: hoe meer verzekeringen je hebt bij één verzekeraar, hoe meer korting je krijgt. Woon jij met je partner samen? Het is mogelijk om de verzekeringen samen te voegen. Dit doe je door de gezinssamenstelling te wijzigen en door één verzekering over te houden in plaats van twee. Samen kan dit jullie ook alweer een paar tientjes opleveren.

Ken jij je in- en uitgaven?

Het kan zo zijn dat je niet vaak op je bankrekening kijkt om je in- en uitgaven te controleren. Dit kan het gevolg hebben dat je niet meer weet waar je allemaal voor betaalt. Zo kan je oude sportschool abonnement nog steeds doorlopen, de jaarlijkse bijdrage aan je oude studentenvereniging of een bedrag aan een goed doel.

Dit zijn vaak kleine bedragen. Maar als je alles optelt kan dit toch aardig oplopen. De meeste banken hebben speciale tools in hun app waar je precies kan zien waar jij je geld aan uitgeeft. Het is aan te raden om deze regelmatig te bekijken.