Home Categorie Crypto Wat te doen als mijn Bitcoin account is gehackt?

Wat te doen als mijn Bitcoin account is gehackt?

bitcoin account gehackt

Cryptocurrency is met een razende opmars bezig. Er zijn nog maar weinig mensen die niet van termen als cryptocurrency en Bitcoin hebben gehoord. Als jij een paar jaar geleden digitale munten hebt gekocht dan kan het zo zijn dat jij een giga rendement hebt behaald. Vaak worden alleen de succesverhalen gedeeld. Maar wat moet ik doen als mijn Bitcoin account gehackt is?

Is de Bitcoin een veilige belegging?

Een veilige belegging is de Bitcoin zeker niet. De koers van de digitale munten kan per dag wel met tientallen procenten schommelen. Daarnaast zijn deze munten puur gebaseerd op vraag en aanbod. Dit verschilt met de valuta als de Euro waarbij de waarde gekoppeld is aan de staat van de economie.

Ook is bij het het kopen van aandelen de koers gekoppeld aan het bedrijf zelf. Als aandeelhouder koop je namelijk een deel van het eigenaarschap. Hierdoor is de aandelenkoers te berekenen aan de hand van de resultaten van het bedrijf. Dit is voor de Bitcoin niet mogelijk.

Zijn je cryptocurrency veilig?

Je hebt zelf in de hand of jouw cryptocurrencies veilig zijn. Je bezit deze digitale munten in jouw digitale portemonnee. Het belangrijkste voor iedere cryptomunten bezitter is dus om een zo veilig mogelijke computer en smartphone te hebben. Dit is de beste manier om je digitale munten te beschermen.

Wel zijn er nog een aantal punten waar je extra op kan letten:
– Een moeilijk te raden wachtwoord te gebruiken
– Een tweetrapsverificatie te gebruiken
– Een goede virusscanner/firewall te gebruiken
– Nooit inloggen via een openbaar netwerk
– Uitkijken bij het installeren van nieuwe programma’s/browser extensies

Wat als mijn Bitcoin account gehackt is?

Is jouw digitale portemonnee toch overgenomen door een fraudeur. Dan is het altijd aan te raden om dit bij de organisatie aan te geven waar jij je Bitcoin account hebt.

Daarnaast is het goed om aangifte te doen bij de politie. Op deze manier help je de politie de cybercriminelen op te sporen.

Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol, Interpol en de FBI. Echter kan je er vanuit gaan dat jij je gehackte munten nooit meer terugziet.

Zijn mijn Bitcoins terug te vinden als ik gehackt ben?

Vaak zie jij je gehackte Bitcoins nooit meer terug. Dit komt doordat de deze ‘geldstromen’ haast niet terug te vinden zijn. Dit is meteen ook het grootste verschil met de ouderwetse banken, zij hebben inzage in alle transacties die worden gedaan van rekeningen van hun klanten.

Banken kunnen op deze manier contact hebben met elkaar en kan de politie geldstromen opvragen, wat kan leiden tot de criminelen. Bij cryptocurrency ligt dit anders en zijn deze geldstromen haast nooit terug te vinden.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten wat nu?

Het is geen ramp als jij je wachtwoord kwijt bent. Op de website waar jij je digitale munten hebt staan kun je je wachtwoord resetten. Echter heb je hiervoor wel instrumenten nodig als bijvoorbeeld je gekoppelde smartphone en het 2 verificatieproces.

Mocht dit niet meer lukken, dan ben je je digitale munten kwijt. Ditzelfde kan zo zijn als je bijvoorbeeld cryptomunten erft en de wachtwoorden nergens zijn opgeschreven.