Home Categorie Beleggen Dividend aristocrats

Dividend aristocrats

Dividend aristocrats

Bedrijven die dividend uitkeren worden vaak gezien als stabiele bedrijven. Deze bedrijven kunnen de winst die zij maken niet geheel meer steken in hun eigen groei. Om aandeelhouders aan zich te binden keren zij dividend uit. Voor veel beleggers is dit een mooie passieve vorm van inkomsten. Jaarlijks krijgen zij een bedrag uitgekeerd door het bedrijf. Om je als bedrijf nog geliefder te maken doe je dit door jaarlijks je dividend te verhogen. Als een bedrijf 25 jaar op rij zijn dividend verhoogd, wordt dit een dividend aristocrats genoemd.

Is er een verschil tussen Amerikaanse en Europese dividend aristocrats?

Het verschil tussen Europese en Amerikaanse aristocrats is dat je in Amerika 25 jaar achter elkaar het dividend moet verhogen. Dit in tegenstelling tot Europa, in Europa hoef je ‘maar’ 10 jaar het dividend te verhogen om een dividend aristocrats te zijn. Dit komt doordat er in Amerika veel meer waarde wordt gehecht aan deze dividend aristocrats dan in Europa. Europese bedrijven als Shell hebben in het verleden vaker hun dividend hetzelfde gehouden in plaats van verhoogd. Terwijl Shell wel gezien wordt als ‘veilig’ dividend aandeel.

Wat is een dividend king?

Een dividend king is een bedrijf dat maar liefst 50 jaar op rij zijn dividend heeft verhoogd. In Nederland zijn deze bedrijven niet te vinden maar in de Verenigde Staten komt dit nog voor. Een voorbeeld hiervan is het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson. Voor meer voorbeelden hiervan:

Aristocrats in Nederland

Op dit moment heeft Nederland nog maar 1 dividend aristocrat en dat is ASML. Voor de coronacrisis waren dit er nog vier. Echter hebben Wolters Kluwer, Unilever en RLX in deze crisis wegens winstverlagingen de dividend niet kunnen verhogen. ASML profiteerde juist van de coronacrisis doordat de vraag naar het maken van chips toenam. Hierdoor groeide het bedrijf uit Eindhoven in de coronacrisis gewoon door. Daarom kan ASML momenteel een dividend van €2,75 per aandeel uitkeren aan de aandeelhouders.

Uitgever Wolters Kluwer verlaagde het dividend in 2021 naar €0,89 per aandeel terwijl het bedrijf in 2020 nog €1,36 aan de aandeelhouders uitkeerden. Bij Unilever is het dividend van 2019 en 2020 gelijk gebleven op €1,64 per aandeel. RELX verlaagde het dividend in 2020 naar €0,52 ten opzichte van €0,54 per aandeel een jaar daarvoor.

Bij ASML groeide het dividend door ondanks de coronacrisis

Voor wie zijn dividend aristocrats interessant?

Vooral voor gepensioneerden kan een dividend aristocraat zeer waardevol zijn. Als jij gestopt bent met werken dan kunnen aandelen je een mooi extraatje geven. Dit dividend ontvang je dan op je lopende rekening en kan je van dit dividend leuke dingen doen.

Maar ook voor jongere beleggers kunnen dividend aristocrats een mooie toevoeging aan hun portefeuille zijn. Doorgaans schommelt de koers niet zo erg als bij groeiaandelen en kan dit voor stabiliteit in je portefeuille zorgen. Helemaal als het bedrijf al meer dan 10 jaar op rij zijn dividend heeft verhoogd is de kans groot dat het bedrijf het dit jaar weer doet. Voor jonge beleggers kan het verstandig zijn om het dividend niet uit te laten betalen maar om van dit dividend nieuwe aandelen te kopen. Op deze manier investeer de opbouw van jouw portefeuille en pak je het rente-op-rente effect mee.

Hoe vind je dividend aristocraten en dividend kings?

Op websites als Yahoo Finance of Tradingview kan je middels filters precies invullen waar een bedrijf aan moet voldoen om in jouw rijtje te komen. Deze zogenoemde stock screeners zijn erg geavanceerd waardoor je heel specifiek kan zoeken. Je kan op deze websites gratis gebruik maken van deze stock screeners en je kan je zoekresultaten opslaan.

In onderstaand voorbeeld laat ik zien dat er door Yahoo Finance 1 aandeel in de Verenigde Staten is gevonden die 50 jaar achter elkaar zijn dividend heeft verhoogd (Johnson en Johnson).

Dividend aristocraat