Home Categorie Verdienen Tips voor het beginnen van een eigen webshop

Tips voor het beginnen van een eigen webshop

Eigen webshop beginnen tips

Wil je vanuit huis geld verdienen? Dit kan je bijvoorbeeld doen door een eigen webshop te beginnen. Je verkoopt zelf producten zonder dat je dure kosten maakt voor een winkel te huren. In dit artikel geven we je aantal tips voor het beginnen van een webshop. Waar je op moet letten en wat de kosten zijn.

Welke soorten webshops zijn er?

Er zijn meerdere manieren om je producten te verkopen via het internet. Je kan namelijk je producten aanbieden via een platform denk aan Bol.com of Amazon.

Daarnaast kan je zelf een webshop opzetten via Shopify of Wix. Of je bent een tussenschakel tussen de groothandel en de klant (dropshipping). Hieronder ga ik de verschillen vertellen tussen de drie opties.

Verkopen via een platform

Grote platforms als Bol.com en Amazon zijn websites waar je bijna alles kan vinden wat jij maar wil. Deze websites bestaan uit allemaal ondernemingen die via deze platforms hun producten aanbieden.

De voordelen hiervan zijn dat je geen geld hoeft uit te geven aan marketing of website kosten. Wel pakken de platforms een percentage van je verkoop.

Op dit moment zijn dit de onderstaande percentages als je via Bol.com verkoopt:

 • Babyartikelen 15%
 • Boeken (nieuw en tweede hands) 15%
 • Cadeaukaarten (eten en drinken) 4,8%
 • Elektronica (kleine huishoudelijke apparaten) 6%
 • Games (software) 15%
 • Accessoires voor mobiele telefoons 8%
 • Speelgoed 15%

Naast de commissies moet jij je ook houden aan de regels van Bol.com. Bijvoorbeeld dat een koper zijn gekochte product ten allen tijden binnen 30 dagen gratis retour mag sturen.

Voor- en nadelen

✅ De klantenservice word voor je gedaan
✅ Je hebt direct naamsbekendheid

❌ Commissies zijn hoog
❌ Niet mogelijk voor dropshipping (verboden door platform)
❌ Kosten van retourneren zijn voor de ondernemer

Verkopen via je eigen webshop met je eigen voorraad

Ga jij je eigen webshop helemaal zelf beginnen zonder partners? Dan zijn er veel aspecten waar je op moet letten mee moet houden.

Je regelt dan het inkopen van je producten, het verzenden van de producten, de marketing, de klantenservice en de mogelijke retouren.

Voor- en nadelen

✅ Regie in eigen hand
✅ Weet wat je verkoopt en verzend

❌ Bij een groot aantal orders kost het hebben van de webshop erg veel tijd
❌ Ook het verpakken van materialen en naar het postkantoor brengen doe je zelf
❌ Duur in vergelijking tot de andere opties

Verkopen via dropshipping

Als dropshipper ben jij niets meer dan een tussenpersoon tussen een groothandel of winkel en de klant.

Klanten bestellen hun producten via jouw webshop. Op het moment dat jij de bestelling binnenkrijgt dan bestel jij zelf het product bij de webshop of groothandel en verstuurd hem rechtstreeks naar de klant. Op deze manier heb jij zelf geen voorraad in huis.

Voor- en nadelen

✅ Weinig startkapitaal nodig
✅ Geen opslag nodig
✅ Je bespaart op inpakkosten

❌ Langere levertijd
❌ Je weet niet wat jij verstuurt naar de klant
❌ Je hebt de regie niet in eigen hand

Welke producten zijn goed om te verkopen?

Bedenk zelf goed welke producten jij wil gaan verkopen. Er zijn een aantal producten die je beter niet kan verkopen vanwege meerdere aspecten.

 • Om onder andere elektronica te verkopen moet het product aan het CE keurmerk voldoen

 • Kleding wordt snel retour gestuurd

 • Breekbare producten kunnen tijdens de verzending kapot gaan

 • Grotere producten kosten meer verzendkosten

Waar koop je de voorraad in?

De meeste webshops produceren hun producten niet zelf. Zij kopen de producten in bij de fabrikant of een groothandel en verkopen deze producten door. Hierbij is het van belang om de producten zo goedkoop mogelijk in te kopen om zo hun winst te vergroten.

Bij veel fabrikanten of groothandels kun je onderhandelen over de prijs. Vaak is het wel zo dat zij hun prijs verlagen naarmate jij meer bij ze afneemt. Maar brutale hebben de wereld dus probeer dit altijd te doen!

Een van de tips voor het beginnen van een webshop is om eens te kijken naar groothandels in het buitenland. Zij hebben een groot aanbod en verkopen deze producten voor lage prijzen.

De meest bekende voorbeelden zoals hieronder zijn gelokaliseerd in Azië.

 • www.aliexpress.com
 • www.alibaba.com
 • www.lightinthebox.com
 • www.wish.com
 • www.dhgate.com
 • www.taobao.com

Hoe bereik je jouw klant?

Er zijn een aantal manieren om de klant te bereiken. Om jouw klanten snel te overtuigen van jouw product, dan zijn de social mediakanalen een goede optie.

Door te adverteren op bijvoorbeeld Instagram en Facebook bereik je in no time een hele grote groep waarbij je de doelgroep ook nog zelf kan kiezen.

Indien jouw klant een fijne ervaring heeft gehad met jouw service en product zal hij in de toekomst vast bij je terugkomen. Dit is een van de belangrijkste tips bij het beginnen van een webshop. Op deze manier kan je je onderscheiden van de concurrenten.

Bovendien kan hij/zij je aanbevelen bij zijn/haar naaste omgeving. De klantbeleving is daarom erg belangrijk.

De klant retourneert een product mag dat?

Wettelijk is het bepaald dat klanten binnen 14 kalenderdagen hun product zonder reden retour mogen sturen. De verkoper mag zelf bepalen of hij de klant hiervoor laat betalen of deze voor eigen kosten neemt.

Hoe verzend je het product?

Het verzenden van het product is cruciaal. De bekendere webshops kunnen de klant vaak al de volgende dag voorzien van hun product.

Als beginnende webshop is dit vaak lastig doordat jij maar tot een bepaalde tijd naar het postkantoor kan rijden voor je pakket.

Naast de levertijd is het van belang om het product zo veilig en professioneel mogelijk te verkopen. Het is immers het eerste wat de klant ziet als de consument het product thuis krijgt.

 • Hoe zwaarder je product, des te duurder de verzending
 • Hoe kleiner je product, hoe minder ruimte je nodig hebt voor de voorraad

Wat zijn de kosten aan je eigen webshop?

Om een webshop draaiende te houden zijn er een aantal kosten waar je rekening mee moet houden.

 • * – Zakelijke rekening

 • ** – Domein + emailadres

 • €30 – Kosten van de webshop Shopify (verschilt per aanbieder)

 • €0,29 per transactie – Betalingssysteem kosten. Deze kosten zijn voor het gebruik van Mollie Payments voor IDEAL betalingen. Deze verschillen ook per aanbieder

 • ? – Advertentiekosten: Deze kan je zo duur maken als je zelf wil. Via Facebook kan je al vanaf €5 per dag via jouw zakelijke Facebook account adverteren. Maar je kan het natuurlijk ook gratis doen via social media of via Google

 • ? – Inkoop van jouw product

*Hangt van de bank af. Sommige banken hebben speciale ZZP rekeningen.

** Dit is vaak rond de €5 per maand. Let op: vaak hebben de aanbieders een hele goedkope aanbieding voor het eerste jaar, voor het tweede jaar betaal je dan een stuk meer.

Hoe werkt het met belastingen?

Ben jij een ondernemer, omdat jij producten verkoopt? Dan moet jij hierover inkomstenbelasting en mogelijk omzetbelasting betalen. Dit moet je dan ook doorgeven aan de belastingdienst. Naast de inkomstenbelasting moet jij ook omzetbelasting doen.

Echter zijn er voor beginnende ondernemers of ondernemers met een lage omzet bepaald regels waarvoor je vrijstellingen kan krijgen. Bekijk de website van de KVK of benader de Belastingdienst om hier meer over te weten.

Let op geef je belastingen op tijd door. Doe je dit niet? Dan ontvang je een boete. Download daarom de Btw-alert app van de Belastingdienst. Op deze manier voorkom je dit over het hoofd ziet.

Tips voor het beginnen van een webshop op een rijtje:

1. Bedenk goed wat je wil gaan verkopen en doe onderzoek naar je concurrenten

2. Schrijf vooraf een plan hoe je jouw doelgroep wil bereiken

3. Zorg ervoor dat je klanten bij je terugkomen

4. Bereken precies uit wat je winstmarge is, houdt rekening met alle kosten: inkoop, verzending, adverteren

5. Wees brutaal en benader zoveel mogelijk groothandels of fabrieken

Verkoop je tweedehands kleding

Heb jij veel kleding in huis die je niet meer draagt? Verkoop deze dan eens via Vinted. Hiervoor hoef je geen ZZP’er te zijn.