Home Categorie Verdienen Huis verhuren Airbnb

Huis verhuren Airbnb

Ga je een aantal weken op vakantie of woon je een paar weken achter elkaar niet thuis? De huur of hypotheek blijft gewoon doorlopen. Als dit het geval is kan je kiezen om je huis tijdelijk te verhuren. Bij je huis verhuren via Airbnb kan je zelf aangeven voor hoe lang en voor welk bedrag. Er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Wat kost mijn eigen huis per dag?

Stel jij hebt een woning en betaalt €900 huur of hypotheek per maand. Je staat er vast niet bij stil maar je betaalt dan €30 per dag. Ga jij 11 dagen op vakantie? Dan kost de vakantie je dus alleen al €330 aan kosten van je eigen huis. Daarnaast betaal je natuurlijk nog de kosten van je vakantie.

Voor hoeveel kan ik mijn huis verhuren?

Dit hangt af van meerdere factoren: de ligging, de grootte van de woning en aan hoeveel personen je de woning verhuurt. Als je in het centrum van Amsterdam woont dan kan je meer geld vragen dan dat je je huis in Beverwijk verhuurt. Ook kan je meer geld vragen voor een hele woning dan alleen een kamer.

Op de website van Airbnb kan je bekijken wat jij ongeveer voor je woning per nacht kan krijgen. In de berekening wordt gekeken naar het gemiddelde nachttarief (exclusief kosten, toeslagen en belastingen) in jouw omgeving van de afgelopen 12 maanden.

Door op de website van Airbnb te kijken naar anderen die hun huis verhuren, kan je ook nagaan hoeveel geld je kan vragen.

Tips voor je huis verhuren via Airbnb

  • Verhuur je huis als je zelf op vakantie bent.
  • Doe al je waardevolle spullen in een kluis of breng ze elders onder.
  • Bied je woning aantrekkelijk aan door mooie foto’s te nemen.
  • Vertel iets over de buurt en de bezienswaardigheden in de buurt.
  • Breng iemand die in de buurt woont op de hoogte zodat je jouw klanten te hulp kan schieten indien dit nodig is.
  • Breng je buren op de hoogte zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Laat een presentje achter voor je huurders, een goede beoordeling helpt je bij je volgende verhuur.

Kan ik mijn huis het hele jaar verhuren via Airbnb?

Nee dit is in Nederland niet mogelijk. Het is namelijk niet toegestaan om je woning bedrijfsmatig te verhuren via Airbnb. Daarom mag je jouw woning maximaal 60 nachten per jaar verhuren.

Let wel op dat het aantal dagen per gemeente kunnen verschillen.

Hoe is mijn huis verzekerd via de verhuur bij Airbnb?

Je bent verzekerd tot een bedrag tot 1 miljoen dollar. Hierbij zijn je bezittingen in het huis verzekerd, maar ook ben je verzekerd als een gast letsel oploopt in jouw woning. De verzekering (Aircover) is dus eigenlijk een aansprakelijkheidsverzekering + inboedelverzekering in één.

Mag ik mijn huis verhuren?

Ik heb een koopwoning

Heb je een woning gekocht? Dan betekent dit niet dat je ook meteen je woning mag verhuren. Als jij een hypotheek hebt lopen bij een bank, dan moet je de bank eerst om toestemming vragen. Maar ook moet dit terug te vinden zijn in de hypotheekvoorwaarden.

Woon je in een koopwoning waar je een Vereniging van Eigenaren hebt? Dan moet heb je hen eerst om toestemming vragen.

Heb jij je woning helemaal afbetaald en heb je geen VVE dan mag je het geheel zelf bepalen.

Ik heb een huurwoning

Woon je in een huurwoning? Dan moet je ten allen tijden toestemming vragen aan de huiseigenaar. Hij/zij bepaalt of je de woning tijdelijk via Airbnb mag aanbieden. Huur jij je woning van een woningcorporatie dan is de kans klein dat je de woning mag verhuren.

Meldt je dit niet? Dan kan het je duizenden euro’s aan boetes kosten of zelfs de beëindiging van het huurcontract.

Hoe zit het met belastingen?

Over het algemeen moet je inkomstenbelasting betalen over het geld dat je verdient via Airbnb. 

Ik heb een koopwoning

Indien je eigenaar bent van de woning en je hier zelf woonachtig bent. Dan moet je bij de belastingaangifte 70% van je Airbnb-inkomsten optellen bij je totale inkomen. Enkele kosten mag je hiervan aftrekken denk aan: schoonmaakkosten en kosten van water, gas en licht.

Ik heb een huurwoning

Ben je in het bezit van een tweede koopwoning of verhuur jij je woning legaal onder? Dan hoef je geen belasting te betalen.

Of je toeristenbelasting moet betalen verschilt per gemeente. Dit moet je dus zelf navragen.

Disclaimer

De inhoudelijke informatie is afkomstig van de website van Airbnb.