Home Categorie Besparen Impulsaankopen

Impulsaankopen

Je doet het vast wel eens. Je gaat naar je werk en hebt het met een collega over de lunch. Vanaf huis heb je een aantal boterhammen meegenomen, maar je hebt toch zin in een broodje van de winkel in de buurt. Je verwend jezelf met dat broodje dat je maar €2,50 kostte. Wat is €2,50 nou? Als je later op je rekening kijkt dan valt deze €2,50 niet meer op. De grote bedragen springen er nou eenmaal uit. Toch kunnen deze impulsaankopen zorgen voor een grote invloed op jouw portemonnee.

Wat is de invloed van deze kleine bedragen op mijn rekening?

Deze impulsaankopen hebben weldegelijk een grote invloed op je rekening. Door 3x per week een broodje te kopen kan dit je jaarlijks zo een €390,00 kosten. Bij dit voorbeeld betaal je maar €2,50 maar waar vind je nu nog een lekker belegd broodje voor €2,50?

Ik kwam hier zelf achter toen ik net begon bij mijn eerste baan. Deze baan was naast het Amstel Station in Amsterdam. Ondanks ik op 5 minuten lopen van mijn werk woonde, was ik te lui om brood vanuit huis mee te nemen. De vaste prik was om tussen de middag naar de bedrijfskantine of naar het station te gaan.

Meestal ging ik dan naar het Amstel Station. Mijn voorkeur had toch een pasta bij de Julia’s. Als je op een gegeven moment het personeel begint te kennen dan weet je dat je er te vaak komt.

Bovendien was dit geen goedkoop pastaatje. Voor een kleine pasta rekenen ze €6,75 en dit is exclusief extra toppings. Op dat moment denk je er niet zo over na maar als het eind van de maand nadert voel je die minimaal drie pasta’s per week toch wel in de portemonnee.

Kan je je impulsaankopen verminderen?

Het is zeker mogelijk om je impulsaankopen te verminderen. Om deze aankopen te verminderen moet je je afvragen wat jou voldoening geeft. Je kan je daarnaast afvragen of die voldoening tijdelijk wordt gegeven of heb je hier langere tijd plezier van.

De pasta’s gaven mij een tijdelijke voldoening, maar mijn headphone geeft dit mij al twee jaar dagelijks als ik in de trein zit. Het is altijd goed om je te beseffen waar jij je geld aan uitgeeft en wat jou voldoening geeft. Bedrijven doen er alles aan om jouw aandacht te krijgen en een emotie bij jou op te roepen.

Hoeveel kosten impulsaankopen mij op lange termijn?

Het eerdere voorbeeld van het broodje van €2,50 hebben we hieronder uitgewerkt. Zo zie je dat je als je iedere dag een broodje haalt dat je hier dan €650,00 aan uitgeeft.

1x per week: €2,50per 4 weken €10,00per jaar €130,00
3x per week €2,50per 4 weken €30,00per jaar €390,00
5x per week €2,50per 4 weken €50,00per jaar €650,00

Kijk eens op je rekening en kijk naar alle uitgaven van de afgelopen 3 maanden. Waarschijnlijk schrik je van al die kleine transacties op je rekening. Dit is een goed moment om je af te vragen of dit een meerwaarde voor je is of dat je wellicht hier op kan besparen.