Home Categorie Besparen Loont het sparen van Air Miles?

Loont het sparen van Air Miles?

Air Miles sparen

Je hebt vast wel al eens gehoord van Air Miles. Maar als je hier niet eerder van gehoord hebt: Air Miles zijn (digitale) punten die je kan sparen die je kan ruilen tegen producten of om extra korting te krijgen. Deze Air Miles kan je sparen bij een aantal winkels voor het kopen van producten. Deze aangesloten winkels doen dit om trouwe klanten bij zich te houden. Het sparen van Air Miles kost jou als consument geen extra geld maar biedt enkel voordelen.

Sinds 1994 kunnen mensen deze Air Miles sparen bij verschillende winkels in Nederland. Inmiddels in (2021) doen er al ruim vier miljoen mensen mee aan dit loyaliteitsprogramma.

Hoe begin ik met het sparen van Air Miles?

Het beginnen met sparen van Air Miles doe je eenvoudig door naar de website van Air Miles te gaan. Hier kun je een account aanmaken zodat je een Air Miles kaart kan opvragen en kan inloggen via de app of website. Na je registratie krijg je 50 Air Miles gratis en kan je beginnen met het sparen. Bij het afrekenen bij de aangesloten winkels laat je de barcode van jouw Air Miles kaart scannen waardoor je deze ontvangt. Deze winkels hebben meestal ook hun eigen klantenkaart. Deze kaart kan je koppelen aan je Air Miles kaart waardoor je meedoet aan beide acties.

Let er op dat na je aankoop het soms een aantal uur kan duren voordat de Air Miles verschijnen.

Waar kan ik Air Miles sparen?

Bij zes grote bedrijven in Nederland is het mogelijk om punten te sparen. Dit zijn de Albert Heijn, Shell, Praxis. Etos, Essent en Mastercard.

Albert Heijn

Bij de Albert Heijn is het mogelijk om bij elke €2,50 die je uitgeeft aan boodschappen er 1 Air Miles voor terug te krijgen. Helaas is het in de loop der jaren een stuk duurder geworden om Air Miles te sparen bij Albert Heijn. Zo kreeg je in het begin bij elke euro 1 Air Miles terug.

Vergis je bij de Albert Heijn niet tussen de koopzegels en de Air Miles. Ben je benieuwd naar hoe de koopzegels van Albert Heijn werken en wat dit jou extra kan opleveren lees het hier.

Etos

Bij de Etos is het ook mogelijk om Air Miles te sparen. Bij elke €2 die je uitgeeft krijg je 1 Air Miles terug. Etos heeft regelmatig aanbiedingen met Air Miles. Je kunt dan tegen inlevering van Air Miles en een bijbetaling producten kopen.

Praxis

Bij de Praxis kan je ook Air Miles sparen. Bij elke €2 die je uitgeeft krijg je 1 Air Miles terug. Je Air Miles kaart kan je tevens koppelen aan je Praxis Plus account waardoor je niet vergeet om Air Miles te sparen.

Bij Praxis kan je ook elke 100 Air Miles inwisselen voor € 0,70 korting op je aankopen. Je bepaalt zelf hoeveel korting je krijgt met een maximum van 10% op je aankoopbedrag. Het minimale aankoopbedrag voor Air Miles korting is € 7.

Shell

Jouw tankbeurt bij Shell kan je ook Air Miles opleveren. Voor elke euro die je diesel of benzine tankt krijg je 1 Air Miles terug. Als je V-Power tankt krijg je zelfs voor elke liter 2 Air Miles. Maar ook bij het kopen van een consumptie of auto accessoires krijg je voor elke €2 die je uitgeeft 1 Air Miles.

Ben je veel met de auto onderweg? Dan kan je dus snel veel Air Miles sparen door te tanken via Shell.

Essent

Bij het afnemen van stroom en gas bij Essent kan je ook Air Miles verkrijgen. Als je meedoet met de Thuisvoordeel actie van Essent en je Air Miles kaartnummer doorgeeft, krijg je de keuze uit een cadeau of Air Miles. Hoe langer je klant bij Essent bent, des te meer Air Miles je krijgt. Hoeveel dit precies is, houden zij geheimzinnig voor buitenstaanders.

Mastercard

Zelfs via je creditcard van Mastercard kan je Air Miles sparen. Voor elke €5 die je uitgeeft met je creditcard krijg je 1 Air Miles terug. Ideaal voor als jij veel online aankopen doet of vaak op reis gaat naar het buitenland.

Indien je met je creditcard een transactie doet in een vreemde valuta, dan worden deze transacties eerst omgerekend naar de euro.

Wat kan je nog meer kopen van je Air Miles?

Op de website kan je de Air Miles inwisselen voor verschillende producten of diensten. Deze zijn verdeeld in de categorieën: uitjes, kassakorting, abonnementen, goede doelen en producten. Dit aanbod is ontzettend groot. Mocht jij niet specifiek voor een product of dienst willen sparen dan kan je er ook voor kiezen om korting te krijgen bij de kassa. Bij elke 2.000 Air Miles krijg je bijvoorbeeld €10 korting op je boodschappen bij de Albert Heijn.

Echter heb je ontzettend veel Air Miles nodig om een groot product of voordeel te verkrijgen.

Enkele voorbeelden zijn:
€150 voucher voor de KLM = 15.000 Air Miles
Elektronische tandenborstel van Philips = 5.498 Air Miles
2 maanden Videoland = 2.000 Air Miles

Kunnen je Air Miles vervallen?

Ja, Air Miles vervallen elke vijf jaar. Vanaf 2013 is deze wijziging doorgevoerd en in 2018 zijn de Air Miles dus voor het eerst komen te vervallen. Maak dus alvast een notitie in je digitale agenda een paar maanden voor het vervallen van de Air Miles.

Tips voor het sparen van Air Miles

De beste tip is om al jouw klantenkaarten bij de aangesloten winkels te koppelen aan jouw Air Miles kaart. Op die manier spaar je altijd Air Miles als je bij een van de zes bedrijven een product koopt.

Daarnaast kan je het best een digitale pas aanvragen, deze is namelijk gratis. Het aanvragen van een fysieke Air Miles pas kost je de eerste keer €2,50.

De laatste tip is dat het het voordeligst is om te kiezen voor een dinerbon. Omgerekend krijg je namelijk €0,04 per Air Miles voor het kopen van een dinerbon.

Wat is een Air Miles waard?

Voor bijna alle deals vertegenwoordigd 1 Air Miles €0,01.

Loont het sparen van Air Miles?

Het sparen van Air Miles loont zeker. Dit komt doordat je voor het sparen van deze punten je niets extra’s hoeft te betalen dan dat je al deed voor je producten. Wil jij niet sparen voor een aanbieding of product die je via de app of website kan kopen? Dan kan je altijd nog je Air Miles inleveren voor extra korting bij de kassa op de producten uit de aangesloten bedrijven.

Om je een beeld te geven hoeveel Air Miles het jou kan opleveren. Wil ik je graag de volgende situaties laten zien:

Gezinssamenstelling: één persoon
Boodschappen bij de Albert Heijn: €250 per maand
Tanken bij Shell: €50 per maand
Air Miles na 1 jaar: 1.800

Gezinssamenstelling: vier personen
Boodschappen bij de Albert Heijn: €500 per maand
Tanken bij Shell: €150 per maand
Air Miles na 1 jaar: 4.200

Wil jij een berekening maken hoeveel Air Miles jij kan sparen met jouw uitgavenpatroon? Download het onderstaande Excel bestand en reken het eenvoudig en snel zelf uit.

Kritische noot

De aangesloten bedrijven zijn niet de goedkoopste in hun sector. Daarom is het onwaarschijnlijk dat je onderaan de streep goedkoper uit bent als jij altijd je producten bij deze producten afneemt ten opzichte van de goedkopere concurrenten. Maar het kan in ieder geval nooit kwaad om je aan te melden.