Home Categorie Verdienen 11 Passieve inkomstenbronnen

11 Passieve inkomstenbronnen

Geld verdienen zonder er iets voor te doen. Dit klinkt als muziek in de oren. Anderzijds klinkt het tegelijkertijd meteen argwanend. Snel geld verdienen daar geloof ik niet in. Maar door zowel in tijd als in geld te investeren ben ik er van overtuigd dat je zeker inkomsten kan genereren waar je op den duur niets meer voor hoeft te doen. Deze bron van inkomsten worden ook wel passieve inkomstenbronnen genoemd.

Om hier meer over uit te leggen zal ik dit in dit artikel in twee groepen indelen. Namelijk passieve inkomstenbronnen waar een investering in geld voor nodig is en passieve inkomstenbronnen waar arbeid voor nodig is.

Wat zijn passieve inkomstenbronnen waar geld voor nodig is?

Geld voor je laten werken is een passieve vorm van inkomsten. Je investeert geld om er in de toekomst meer geld voor terug te krijgen.

Deze manier van geld verdienen is aan te raden als je een buffer hebt en onverwachtse klappen kan opvangen. Mocht je daarnaast nog geld over hebben die je de komende jaren niet gaat gebruiken dan kan je je eens gaan verdiepen in deze passieve inkomstenbronnen.

Aandelen en obligaties

Geld kan je verdienen door geld voor je te laten werken. Dit kan je doen door je geld op een spaarrekening te zetten. Echter krijg je hier anno 2021 weinig voor terug van de bank.

Door jouw geld niet als bruikleen aan de bank te geven maar aan bedrijven of landen dan kan je er wellicht meer geld voor terug zien. Dit door aandelen en obligaties er van te kopen.

Uiteraard gaat dit gepaard met risico’s echter spreken de feiten uit de afgelopen 100 jaar dat aandelen maar liefst 7% per jaar gemiddeld zijn gestegen.

Meer over aandelen vind je in mijn blog over beleggen.

Cryptocurrency

Een nieuwe vorm van beleggingen zijn cryptocurrency. De bekendste cryptocurrency is de Bitcoin. De Bitcoin is een digitale munt die gemaakt is om een alternatief of misschien zelfs een vervanger te zijn voor de huidige economische munt als de Euro.

Doordat er weinig aanbod is en steeds meer mensen deze digitale munten koopt, zijn de afgelopen jaren de munten mega hard in waarde gestegen. Echter is het risico in cryptocurrency vele malen groter dan aandelen. Lees hier meer over de gevaren van de Bitcoin.

Grondstoffen

Goud is gerelateerd aan rijkdom. De reden dat goud deze status heeft is, doordat goud altijd waarde houdt. Als er een crisis komt en aandelen en obligaties minder waard worden, dan biedt goud vertrouwen.

Daarnaast heb je ook andere grondstoffen als zilver, platinum en palladium. Naast betrouwbaarheid kunnen deze grondstoffen ook meer geld waard worden.

Vastgoed / Huis verhuren Airbnb

Het kopen van een tweede huis kan een perfecte bron van passieve inkomsten zijn. Maandelijks krijg je van je huurder een som met geld zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Omdat hier erg veel geld voor nodig is, is dit niet voor iedereen weggelegd.

Wat voor meer mensen is weggelegd is door je huis te verhuren via Airbnb. Dit is ideaal voor als je zelf op vakantie gaat en jouw huis anders toch leegstaat.

Let wel op als je een woning zelf huurt dat je hiervoor is je eigen huurovereenkomst inkijkt of dit wel of niet is toegestaan.

Kunst

Liefhebbers van kunst kopen kunst meestal om zelf in huis te etaleren. Echter kan kunst in loop der jaren veel van waarde veranderen. Bij kunst denk je al gauw aan schilderijen van schilders die al jaren overleden zijn.

Niet alleen schilderijen kunnen gezien worden als kunst. Ook beelden van bijvoorbeeld Joseph Klibansky worden voor duizenden euro’s verkocht.

Het mooie van kunst is dat je investeert in een object dat wellicht over tientallen jaren het tienvoudige waard is.

Horloges

Net als bij het kopen van kunst is het bij horloges aan te bevelen om zelf een passie hiervoor te hebben. Kopen van exclusieve horloges kan op den duur winstgevend zijn.

Zo zijn merken als Rolex en Cartier merken die al jarenlang geliefd zijn. Maar betekent het niet dat de waarde van jouw Rolex gegarandeerd meer waar wordt.

Net als bij andere producten wordt de waarde bepaald door de vraag en aanbod.

Wat zijn passieve inkomstenbronnen waar arbeid voor nodig is?

Het kan ook zo zijn dat je eerst uren moet werken voordat je jouw passieve inkomstenbron voor je kan laten werken. Als je product eenmaal af is dan kan je soms nog jaren aan je product verdienen zonder hier nog iets voor hoeven te doen. Om deze inkomstenbron op te zetten is het erg aan te raden om dit alleen te doen als dit echt je passie is.

Online cursus

Heb jij van een bepaald onderwerp veel verstand? Dan is het mogelijk om je kennis tegen betaling over te brengen aan mensen.

Je kan bijvoorbeeld video’s over dit onderwerp maken en kunnen belangstellenden voor een eenmalig bedrag jouw materiaal bekijken.

Foto’s online verkopen

Is jou passie om foto’s te maken? Door jouw foto’s op bepaalde websites (zoals Shutterstock) aan te bieden kan dit zorgen voor passieve inkomsten.

Doordat websites behoeften hebben aan afbeeldingen kan jouw foto gekocht worden door een andere partij. Zij betalen dan jou de auteursrechten.

Het mooie hiervan is dat meerdere partijen jouw foto’s kunnen kopen.

Applicaties maken

Hoe gaaf zou het zijn om een applicatie te maken die door duizenden mensen gekocht wordt. Jouw geproduceerde app kan je aanbieden via de Apple Store of de Play Store.

Als je eenmaal de app hebt gemaakt dan is het wachten op degene die het kopen.

Websites maken

Websites kunnen meerdere passieve inkomstenbronnen genereren. Advertenties is een van de inkomstenbronnen van websites.

Hoe meer bezoekers je website heeft hoe meer adverteerders aan jou willen betalen om hun advertenties te laten zien.

Daarnaast kan je zelf reclame maken voor een bepaald product. Door een link aan te bieden op je website waar de bezoeker direct naar het product wordt geleid, kan jou ook weer geld opleveren.

Dit doorlinken wordt affiliate marketing genoemd. Veel webshops maken dit mogelijk door een affiliate programma. Dit is tevens voor zowel de webshop als de website of blogsite een win-win situatie.

Schrijf een e-book

Ben jij enthousiast over een onderwerp of zit jij vol fantasieën? Dan kan het uitbrengen van een e-book ook een goede manier zijn voor passieve inkomsten.

Als je eenmaal je boek hebt afgemaakt en gepubliceerd dan kan dit jarenlang voor inkomsten zorgen.