Home Categorie Pokemon kaarten graden

Pokemon kaarten graden

Pokemon kaarten graden

Heb jij een Pokemon verzameling? Dan kan het zo zijn dat jouw kaarten heel veel waard zijn. Door je Pokemon kaarten op te sturen om ze te laten graden (beoordelen) kan het zo zijn dat jouw kaarten nog meer opleveren. Ik heb hier veel over gelezen maar ik heb dit nooit durven doen, tot nu. Ik ga voor het eerst Pokemon kaarten opsturen om ze te laten graden en dit proces van a tot z aan jou laten zien.

Welke Pokemon kaarten laat ik graden?

Dit zijn twee Japanse kaarten uit de Jungle en Team Rocket serie. Dit zijn een van de eerste edities van de Pokemon kaarten. Deze werden rond het jaar 1997 verkocht in Nederland. Op dat moment was ik vijf jaar.

Net zoals nu kon je destijds overal Pokemon kaarten kopen, echter waren deze Japanse kaarten moeilijker te verkrijgen. Via via kende ik een winkel in Amsterdam waar ze deze speciale Pokemon kaarten verkochten. De winkel, waar ene Henk eigenaar van was, was gevestigd in het Wallengebied in Amsterdam. Op de fiets achterop bij mijn moeder reden we langs de rode gordijnen naar de winkel om de kaarten te kopen.

Doordat dit verhaal mij en mijn moeder zo is bijgebleven hebben deze kaarten een speciale emotionele waarde voor me.

Pidgeot – Jungle – Good

Helaas is de Pidgeot in een redelijke staat (good). Vooral de achterkant heeft schade aan de randen. Als ik de kaart vergelijk op Cardmarket wordt deze kaart al vanaf €10 aangeboden zonder grading.

Hypno – Team Rocket – Excellent

De Dark Hypno ziet er beter uit en zie ik vooraf nog in de categorie excellent. De goedkoopste wordt momenteel voor €6 aangeboden zonder grading.

Waar laat ik mijn Pokemon kaarten graden?

Ik doe dit bij Graad. Dit is een Europese grading service gevestigd in Milaan (Italië). Graad staat niet zo goed aangeschreven als de Amerikaanse bedrijven, maar zijn wel goedkoper en sneller. Doordat dit de eerste keer is dat ik Pokemon kaarten opstuur en de kaarten niet veel potentie in waarde hebben, lijkt Graad mij een prima optie. Bovendien vind ik de slabs er mooi uitzien (zie foto’s later in het artikel).

Inschrijven bij de grading service

Voordat je de Pokemon kaarten kan opsturen moet je je eerst aanmelden bij de grading service. Dit doe je door een account aan te maken en jouw gegevens in te vullen. Bijvoorbeeld waar je woonachtig bent en hoe ze jou per e-mail of telefoon kunnen bereiken.

Aanmelden van jouw kaarten

Nu je een account hebt aangemaakt kan je jouw kaarten aanmelden. Je kan bij Graad uit drie niveaus kiezen: Authentication, Standard, Digital. Daarnaast kan je aangeven of de kaart ten allen tijden beoordeeld moet worden of dat hij minimaal een bepaald cijfer moet hebben behaald. Ook kan je bij Graad kiezen voor een Italiaanse of Engelse slab. Ik heb hier gekozen voor een Engelse slab.

Kiezen van de slab

Bij Graad kan je kiezen voor drie soorten slabs en beoordelingsniveaus. Naast het uiterlijk verschillen dus ook de strengheid van de beoordelingen. Om deze reden zal een Pokemon slab met een 9 van ‘Digital’ meer waarde hebben dan een 9 met een ‘Standard’ slab.

Authentication: €12 per stuk
Standard: €18 per stuk
Digital: €50 per stuk

Verzending

Nu je de kaart hebt aangemeld kan je aangeven hoe lang zij doen over jouw bestelling. De langzaamste optie is 15-20 dagen en deze optie is het goedkoopst. De snelste optie is dat zij dezelfde dag van het ontvangen van de kaarten de kaarten meteen terugsturen. Dit kost je echter wel zo’n €60 extra.

Verder kan je aangeven of je de verzending via de grading service laat verlopen. Zij sturen jou dan het verzendingslabel.

Bovendien is het mogelijk je kaarten te verzekeren. Voor €5 extra laat je jouw verzending verzekeren voor een waarde van €1.000. Denk je dat jouw kaarten een hogere waarden hebben? Dan kan je ook het verzekeringsbedrag ophogen tegen hogere kosten.

Let er alleen op dat er bij de verzendingslabel die je van Graad krijgt, geen barcode bij zit. Hierdoor kan PostNL hem niet voor je verzenden. Om deze alsnog te verzenden moet je deze nog via de postbezorger verzenden. Dit kostte mij nog €15,50 extra (pakketje van onder de 2kg, verzekerd voor €100 en verzonden naar Italië).

Betalen

Zodra je de Pokemon kaarten en de verzending hebt aangemeld, moet je betalen. Je kan kiezen bij Graad uit: betalen met je creditcard, via PayPal of via een bank overboeking.

Aangezien de verzendkosten het duurste zijn is het verstandig om meerdere kaarten tegelijk te sturen. Via Facebook groepen of websites wordt dit aangeboden. Doe alleen eerst onderzoek naar de persoon die dit organiseert.

Indien je toch de verzending zelf wil doen, dan krijg je na je bestelling kortingspunten. Dit zijn spaarpunten die je kan inleveren tegen korting of gratis sleeves. Per opgestuurde kaart krijg je 3 punten.

Versturen van de Pokemon kaarten

Pokemon kaarten zijn heel fragiel. De verpakking is daarom erg belangrijk. De kaarten mogen immers niet dubbel gevouwen worden en je moet er rekening mee houden dat de postbodes niet zuinig om gaan met je pakketje. Daarom geef ik je een aantal tips:

  • Doe je kaarten altijd in een sleeve
  • Zorg ervoor dat je pakketje niet dubbelgevouwen kan worden
  • Maak je kaarten vast in de doos/harde envelop zodat ze niet kunnen schuiven
  • Vul lege ruimtes in de doos/harde envelop op om schade door stoten tegen te gaan

Totale kosten

Uiteindelijk was ik voor de gehele verzending en grading €91,50 kwijt. Namelijk €15,50 voor de verzending via PostNL en €76,00 voor de verzending naar Graad en het beoordelen van de kaarten + slab.

Een bizarre prijs natuurlijk voor twee kaarten die dit bij lange na niet hebben opgeleverd.

Het resultaat

Ontvangen kaarten

Na 29 dagen heb ik mijn kaarten ontvangen uit Italië. Een dag voor de bezorging kreeg ik netjes een mail toegestuurd dat ik de volgende dag de kaarten kon verwachten. De volgende dag werd het pakket door de postbezorger afgeleverd.

De kaarten zaten in een stevige kartonnen doos. Die zeker tegen een stootje kan en waarbij het geen kwaad kan als dit pakketje tussen zwaardere pakketten inligt.

Graad grading

In de doos zaten vellen karton wat er voor zorgt dat de kaarten niet kunnen verschuiven.

Tussen de vellen zaten de gegraden kaarten samen in een klein doosje.

Pidgeot – Jungle – 6,5 Excellent

De Pidgeot heeft een cijfer gekregen van een 6,5 wat bij Graad voor Excellent-Mint staat. Deze staat niet op Ebay voor dit cijfer en ook niet in het Japans. Wel staat er een Engelstalige Graad Pidgeot met een 7 voor $44.

Pidgeot slab

Hypno – Team Rocket – 8 Near Mint

De Dark Hypno is gegrade op een 8 wat bij Graad staat voor Near Mint-Mint. Deze gegrade 8 van Graad staat niet op Ebay. Maar wel staat er een Japanse gegrade Graad kaart met een 7 die aangeboden wordt voor $28.

Dark Hypno slab

Wat vind ik van het resultaat?

Graad heeft een erg goede indruk op mij gemaakt. Allereerst ben ik zeer tevreden over het resultaat. De kaarten zijn net iets beter gegrade dan ik vooraf had gedacht. Daarnaast vind ik de slab mooi en volledig qua informatie. Maar ook is de slab stevig en ziet er professioneel uit.

Een leuke toevoeging aan de slab is de de QR code op de achterzijde. Door deze QR code te scannen haal je extra informatie van de kaart op.

Maar ook is het prettig zaken te doen met Graad. Zo heb ik een aantal dagen nadat ik de kaarten had verzonden een een mail gestuurd om te vragen of mijn kaarten al binnen waren gekomen. Nog dezelfde dag kreeg ik een mail terug waarin zij aangaven dat ze in goede orde waren ontvangen.

Raad ik Graad aan?

Ja! Ik raad je zeker aan om bijzondere kaarten met een gemiddelde waarde te laten graden bij Graad. Maar heb jij kaarten die mogelijk een hele hoge waarde hebben. Dan kunnen de Amerikaanse bedrijven als PSA en Beckett waarschijnlijk een hogere waarde geven.

Tips uit eigen ervaring

  • Maak vooraf een inschatting welke grading niveau je kaarten kunnen zijn
  • Bekijk via bijvoorbeeld Ebay voor welke prijs je deze gegraden kaarten mogelijk kan verkopen
  • Stuur meerdere kaarten tegelijk op om de verzendkosten te drukken
  • Doe mogelijk zelf de verzending (rechtstreeks via PostNL) en vink alleen aan dat Graad deze retour stuurt