Home Categorie Verdienen Hoeveel zijn mijn Pokemon kaarten waard?

Hoeveel zijn mijn Pokemon kaarten waard?

Pokemon
Kom erachter of jouw Pokemon kaarten veel geld waard zijn.

In 1998 verschenen de eerste Pokemon kaarten in Nederland. De kans is groot dat als jij destijds op school zat of kleine kinderen had, dat jij ze toen ook al had. Nu 25 jaar later zijn veel van deze Pokemon kaarten veel meer waard geworden. Vooral oude kaarten kunnen bizar veel geld waard zijn. Echter doordat er zoveel kaarten zijn gedrukt, ligt het aan veel aspecten of jouw kaart veel waard is. Kom er in dit artikel achter hoeveel jouw Pokemon kaarten waard kunnen zijn.

Wat zijn de duurste Pokemon kaarten waard?

Om te laten zien dat Pokemon kaarten onwijs veel geld waard kunnen zijn heb ik de top 3 duurste kaarten voor je op een rij gezet.

1. 1999 First Edition Shadowless Holographic Charizard #4 | verkocht voor $369.000

De duurste kaart in deze top 3 is de Charizard. Deze zeldzame Pokemon uit de eerste editie is in december 2020 voor maar liefst $ 369.000 verkocht. Deze Charizard van de eerste editie is al erg zeldzaam. Maar doordat deze Charizard ook nog eens zonder schaduw is, maakt het deze kaart extra speciaal.

2. Pokémon Blastoise #009/165R Commissioned Presentation Galaxy Star Hologram | verkocht voor $360.000

De een na duurste kaart is deze limited Blastoise. Deze heeft zijn bizar hoge waarde doordat deze in deze staat maar twee maal is uitgegeven. Deze kaart hebben de makers destijds gemaakt om deze te tonen bij een presentatie aan hun leidinggevenden. De Pokemon kaarten waren namelijk destijds alleen nog in de Japanse editie.

Doordat er maar twee kaarten zijn uitgegeven en de andere kaart nooit publiekelijk is getoond behoort deze kaart tot de een na duurste Pokemon kaart.

3. Black Star Ishihara Signed GX Promo Card | verkocht voor $247,230

De derde duurste kaart die ooit is verkocht is de Black Star Ishihara Signed GX Promo Card. Het bijzondere van deze Pokemon kaart is dat deze in 2017 alleen is uitgegeven aan personeel van de Pokemon Company ter ere van de zestigste verjaardag van de president Tsunekazu Ishihara.

Wat opvalt is dat Pokemon kaarten steeds duurder worden. Aangezien de drie duurst verkochte kaarten allemaal na 2020 verkocht zijn.

Wat bepaalt de waarde van de kaarten?

De waarde van Pokemon kaarten wordt bepaald door hoe zeldzaam de kaart is, de staat van de kaart en hoe graag de koper de kaart wil overnemen. De meest zeldzame Pokemon kaarten zijn het meeste waard. Maar ook al heb je een Charizard, dan betekent het nog niet dat je je rijk kan rekenen. De waarde van de Pokemon kaart wordt namelijk ook bepaald door de staat van de kaart. Een kaart met beschadigden randen, scheuren of kleurverschillen kan zo niet een paar honderd euro waard zijn maar een paar eurocent.

Het is niet eenvoudig om een kaart nauwkeurig te beoordelen op zijn staat en daarom ook zijn waarde. Zo zijn er speciale bedrijven die de kaarten beoordelen. De meest bekende en best beoordeelde bedrijven zitten in Amerika. Beckett Grading Services (BGS), Certified Guaranty Company (CGC), SGC and Professional Sports Authenticator (PSA).

De minimale prijs voor het laten graden van je kaarten ligt bij deze bedrijven ongeveer op de $15 per kaart exclusief de verzendkosten. Daarom zal de kaart het wel waard moeten zijn om deze op te sturen. Daarom zijn er veel verzamelaars die kaarten pas opsturen als zij inschatten dat de kaart meer dan €50 waard is. Bovendien moet je hier wel geduld voor hebben. Vaak duurt het namelijk maanden voordat je ze weer teruggestuurd krijgt.

Het graden van kaarten wordt bij bovenstaande bedrijven bijna overal hetzelfde beoordeeld echter is de enige organisatie strenger dan de ander. Laatste maanden heb ik veel onderzoek hiernaar gedaan en zie ik steeds verzamelaars aangeven dat zij hun kaarten het liefst bij PSA laten beoordelen. Dit komt doordat PSA het best staat aangeschreven wereldwijd en daarom zullen de waarde van de kaarten na het graden gemiddeld het meeste geld opleveren.

Welke grading criteria zijn er?

Een kaart wordt beoordeeld van getal 1 (slechtst) tot 10 (best). Bij de meeste grading bedrijven heet de best beoordeelde kaart gem mint en de slechtste kaart poor.

Er wordt bij het beoordelen van de kaart gekeken naar:
– Hoe zien de randen van de kaart eruit? Zijn er beschadigingen?
– Zijn alle randen om de Pokemon kaart heen dezelfde afmeting?
– Hoe ziet de oppervlakte eruit ? Zijn er geen beschadigingen aan de voorkant of achterkant?
– Glanzen de glimmende kaarten nog net als dat ze net uit het pakje komen?

Bij het opsturen van de kaarten naar een beoordelende partij zullen zij de kaarten onder het licht houden en er met een vergrootglas naar kijken om deze te beoordelen.

Hoe behoud je de kaarten in een goede staat?

Zorg ervoor dat jij je kaarten altijd in een sleeve bewaard. Dit is een plastic hoesje waarin de kaarten beschermd blijven. Je kan ze extra goed bewaren door ze eerst in een soft sleeve te stoppen en daar omheen een hard sleeve te doen. Maar ook zijn er mappen met steekhoezen waar je ze in kan bewaren.

Bovendien kunnen kaarten verkleuren als de zon erop schijnt. Zorg er dus voor dat je ze ergens neerlegt waar niet de hele dag de zon er op schijnt.

Waar vind ik informatie over mijn kaarten?

Veel informatie over de Pokemon kaarten zelf is te vinden op Bulbapedia en op Facebook groepen.

Er zijn wereldwijd veel verschillende Facebook groepen waar verzamelaars samenkomen. Hier worden dagelijks vragen gesteld over hoeveel een kaart waard kan zijn en worden er kaarten per veiling aangeboden.

Waar verkoop je de Pokemon kaarten?

De meeste kaarten worden verkocht via Cardmarket, Ebay, Marktplaats en op beurzen. De website Cardmarket is een verzamelwebsite waar je naast Pokemon kaarten ook nog onder andere: Yu-Gi-Oh!, Dragon Ball-Z en Magic kaarten kan kopen/verkopen. Maar ook bij de Facebook groepen kan je je eigen kaarten verkopen na goedkeuring van de groep beheerder.

Om een goede indicatie te krijgen wat jouw kaart mogelijk waard kan zijn zonder deze te laten graden. Dan raad ik je aan om te kijken op Cardmarket. Op deze website bieden mensen hun kaarten aan in de staat die zij denken dat de kaart is. Daarnaast kunnen mensen een foto maken van de kaart. Maar ook kan je op de verkoper drukken en dan zie je hoeveel kaarten hij al heeft verkocht en of mensen tevreden waren na zaken te hebben gedaan met deze persoon.

Disclaimer

Let goed op bij het kopen of verkopen van Pokemon kaarten. Doordat er super veel vraag is naar de kaarten zijn er ook mensen die je willen bedonderen. Daarom is het niet raar dat als je een kaart via bijvoorbeeld een Pokemon Facebook groep koopt dat je bij twijfel aan de rest van de groep vraagt of deze persoon te vertrouwen is. Daarnaast raad ik je aan om altijd foto’s van de kaart op te vragen waarbij de kaart op een zwarte achtergrond ligt. Op deze manier kan je de kaart het beste beoordelen.