Home Categorie Besparen Besparen door statiegeld op blikjes

Besparen door statiegeld op blikjes

Het sparen van plastic flessen kan je nu al een aardig extraatje opleveren. Binnenkort wordt dit uitgebreid op flessen kleiner dan 1 liter. En kan je geld besparen doordat er ook statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Deze maatregel wordt door de overheid getroffen om zwerfafval tegen te gaan. Het invoeren van statiegeld blijkt de meest effectieve manier doordat het anders door de consument zonde gevonden wordt. Nederland sluit zich met statiegeld op blikjes aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken die dit al eerder invoerden.

Per wanneer statiegeld op blikjes?

Per 31 december 2022 betaal je als consument statiegeld op blikjes. Als je deze blikjes inlevert krijg je 15 eurocent per blikje. Je krijgt dan statiegeld over blikjes frisdrank, water of bier. Dit zal dan ook verrekend worden in de prijzen.

Heb je statiegeld op alle plastic flessen?

Vanaf 1 juli 2021 krijg je statiegeld over plastic flesjes die kleiner zijn dan 1 liter. Ook hier krijg je 15 eurocent voor per plastic fles. De plastic flessen groter dan 1 liter krijg je per fles 25 eurocent terug.

Kan ik nu al beginnen met inzamelen?

Het is nog niet mogelijk om te starten met het inzamelen. De kleine flesjes worden namelijk voorzien van een nieuwe streepjescode. Hetzelfde zal naar alle waarschijnlijkheid ook gebeuren voor de blikjes. Het nu al opsparen van flesjes en blikjes is daarom niet zinvol. Er wordt immers nu nog geen statiegeld betaald door de consument, aldus een verklaring van het Afvalfonds Verpakkingen.

Tip je kinderen

Zit jij zelf niet te wachten om telkens voor al je plastic flessen of blikjes naar de supermarkt te gaan? Voor kinderen kan een paar euro al een hele boel geld zijn. Het kan daarom leuk zijn om de plastic blikjes en flessen door je kinderen weg te laten brengen. Op deze manier leren zij ook meteen met geld om te gaan en leren zij dit niet op straat weg te gooien.

Is statiegeld ook van toepassing op je koopzegels?

Helaas is het niet mogelijk om je statiegeld te gebruiken voor het aanschaffen van koopzegels. Dit komt doordat de koopzegels berekend worden over het totale bedrag op de kassabon na aftrek van de bonuskortingen, sterke drank, tabak, boeken, telefoonkaarten, postzegels, cadeaukaarten, loten en statiegeld. Om het meeste voordeel te krijgen kun je dus het beste de boodschappen en het statiegeld apart doen.

Waar kan ik statiegeld producten inleveren?

Op dit moment is het nog niet precies duidelijk waar je alles kan inleveren. De verantwoordelijkheid ligt bij de producenten en de supermarkten die de blikjes bij de consument brengen. Het lijkt daarom vanzelfsprekend dat je de kleinere plastic flessen en blikjes ook bij de supermarkt kan inleveren.

De overheid stelt wel een aantal randvoorwaarden. Zo heeft de overheid bepaald dat net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes de horeca en kleinere verkopers zoals avondwinkels hier niet aan hoeven mee te werken.