Home Categorie Beleggen Top 10 Nederlandstalige websites over beleggen

Top 10 Nederlandstalige websites over beleggen

Websites over beleggen

Ben jij op zoek naar verschillende Nederlandstalige websites over beleggen? In dit artikel vind je 10 websites die allemaal waardevolle informatie verstrekken over beursgenoteerde bedrijven en de economie.

De top 10 Nederlandstalige websites over beleggen

WebsiteOnderscheidend in
1IEXEen actief forum
2Guru WatchVergelijken van beursanalisten
3BeursgorillaHet volgen van gorilla Jacko
4Belegger.nlSensationele lijstjes
5De AandeelhouderDagelijkse beursvideo’s
6Financieel DagbladGoede informatie
7ShortsellGrootste shortposities in één overzicht
8VEBVertegenwoordigt de rechten van beleggers
9MorningstarUitgebreide informatie over beleggingsinstrumenten
10AnalistOverzichtelijke analyses bedrijven

Lees ook de Top 10 Nederlandstalige podcasts over beleggen

1. IEX

Wat is IEX?
IEX is een grote aanbieder van beursinformatie van Nederland. Je word dagelijks voorzien van nieuws over voornamelijk de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Het nieuws is opgesplitst in gratis informatie en betaalde (premium) informatie. Vind je het fijn om het nieuws op hardcopy te ontvangen? Dan kan je ook tegen betaling het IEX magazine ontvangen.

Wat maakt IEX onderscheidend?

Premium leden kunnen veel meer artikelen lezen. Daarnaast zijn er uitgebreide analyses te vinden en kooptips.

Naast de informatie op de website heeft IEX ook een populair forum. Op dit forum kun je over alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven discussiëren met andere leden. Hier hoef je geen premium lid voor te zijn. Als je een account aanmaakt kun je via ‘Mijn IEX’ aangeven welke bedrijven jou interesseren. Zo heb je een speciaal overzicht waarbij je het laatste nieuws, columns en reacties op voor jou interessante topics kan zien.

Buiten de website en het forum heeft IEX wekelijks een podcast die IEX BeleggersPodcast heet.

IEX.nl is onderdeel van de IEX Group. Hieronder vind je een aantal andere websites die onderdeel zijn van de IEX Group.

2. Guru Watch

Wat is Guru Watch?

Een van de websites over beleggen die onder de IEX Group valt is Guru Watch. Zoals de naam het al zegt wordt op deze website gekeken naar de adviezen van de guru’s (analisten). Denk hierbij aan analisten van grote banken, vermogensbeheerders en andere beleggersinstanties.

Wat maakt Guru Watch onderscheidend?

Deze adviezen worden met elkaar vergeleken door de rendementen van de analisten met elkaar te vergelijken. Waardoor het mogelijk is om te zien welke analist het vaakst gelijk heeft over zijn advies.

De analisten geven een koersdoel aan voor een bedrijf maar ook geven ze aan of zij het aandeel zouden kopen/houden/verkopen. Bij het voordoen van drie scenario’s zal het advies worden gesloten:
– Het advies van de analist is gewijzigd over het aandeel
– Door het aantikken van de stop-loss
– Door het bereiken van het meegegeven koersdoel

Na het sluiten van het advies kan je zien of het advies is gehaald of niet. Maar ook bij het wijzigen van het koersdoel kan je zien hoeveel %winst of verlies de analist heeft gemaakt.

3. Beursgorilla

Wat is Beursgorilla?

Beursgorilla is een website over beleggen die vooral gericht is op het laatste nieuws. Net als Guru Watch is Beursgorilla onderdeel van de IEX Group. Daarnaast kan je op de website middels verschillende grafieken de stand van de AEX, AMX en AScX vinden.

Wat maakt Beursgorilla onderscheidend?

Een grappige toevoeging aan Beursgorilla is Jacko, de fictieve gorilla. Jacko heeft vanaf 2000 tien verschillende Nederlandse aandelen in zijn portefeuille. Maandelijks selecteert hij willekeurig een nieuw Nederlands aandeel, waarna er ook een aandeel uit zijn portefeuille verdwijnt. Van 2000 tot 2020 heeft Jacko maar liefst 15x de AEX verslagen en heeft hij een rendement van 147% gemaakt ten opzichte van -10% van de AEX. Wil je Jacko volgen? Volg het hier.

4. Belegger.nl

Een andere website van de IEX Group is Belegger.nl. Waar Beursgorilla zich richt op het nieuws en gorilla Jacko is Belegger.nl meer gericht op nieuws en columns en sensationele lijstjes.

Wat maakt Belegger.nl onderscheidend?

Belegger.nl deelt dagelijks nieuwe columns door analisten. Maar ook vind je er dagelijks lijstjes van bijvoorbeeld de top 10 aandelen in de chipsector of 11 tips voor de langetermijnbelegger. Bovendien zijn er jaarlijks tien analisten die ieder drie aandelen kiezen om aan het eind van het jaar te kijken wie de beste voorspelling heeft gedaan. Maar ook word je gedurende het jaar vaak op de hoogte gesteld van de tussenstand.

5. De Aandeelhouder

De Aandeelhouder is het meest vergelijkbaar met IEX.nl. De website houd je op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Maar ook vind je er columns, dagelijkse video’s, de beursagenda en hebben zij wekelijks een podcast. Net als bij de IEX zit er bij De Aandeelhouder ook een verdienmodel achter. Zo kun je extra beleggings-/ETF’s tips krijgen tegen betaling voor€8,25 per maand.

Wat maakt De Aandeelhouder onderscheidend?

De Aandeelhouder is onderscheidend doordat zij alle informatie gebundeld hebben. Waar IEX meerdere websites heeft om verschillende beleggers aan te spreken, is De Aandeelhouder gebundeld op één grote website. Maar ook onderscheiden zij zich door dagelijks voorbeurs en nabeurs video’s te publiceren.

6. Financieel Dagblad

Wat is het Financieel Dagblad?

Het Financieel Dagblad is dé financiële krant van Nederland. Ben je op zoek naar uitgebreide artikelen en columns in het Nederlands dan is het FD een must have. Door op de website in te loggen kan je jouw favoriete bedrijven of zoektermen meegeven. Zo heb je in één oogopslag de informatie die voor jou relevant is.

Het Financieel Dagblad is tevens te ontvangen per post. Echter betaal je zowel voor de informatie op de website als voor de krant.

Wat maakt Financieel Dagblad onderscheidend?

Het Financieel Dagblad vind ik qua informatie het sterkst.

7. Shortsell

Wat is Shortsell?

Shortshell is een website die dagelijks alle recente meldingen uit de shortregisters verzameld uit Europa. Dit houdt in dat je op deze website kan zien hoeveel shorters er in de bedrijven zitten. De meldingen worden nabeurs verstrekt waardoor ze minimaal één dag achter lopen. De registers die gevolgd worden zijn uit de landen: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Finland en Italië.

Wat maakt Shortsell onderscheidend?

Shortsell is een eenvoudige website waar je erg overzichtelijk kan zien in welke bedrijven de meeste shorters zitten.

8. VEB

Wat is VEB?

De VEB oftewel de Vereniging van Effectenbezitters is een vereniging die zich inzet voor de aandeelhouders. Dit doen zij door collectieve acties te voeren, te lobbyen en door aandeelhoudersvergaderingen te bezoeken.

Wat maakt VEB onderscheidend?

De VEB is een onafhankelijke vereniging waarvan alle beleggers in Nederland lid van kunnen worden. Zij kunnen je helpen om je te informeren over beurs(fondsen), beleggingsproducten dividend belastingen of als je een klacht hebt bij je vermogensbeheerder of bank.

9. Morningstar

Wat is Morningstar?

Ben jij een aandeel aan het analyseren? Dan kan Morningstar je daar goed bij helpen. De cijfers van alle Nederlandse bedrijven en grote bedrijven in de wereld zijn er te vinden.

Wat maakt Morningstar onderscheidend?

Indien je een bedrijf wil analyseren is Morningstar erg nuttig. Je kan elk bedrijf of ETF vinden en hier is veel informatie over verkrijgbaar. Denk hierbij aan cijfers van een bedrijf maar ook de publicaties die het bedrijf openbaar heeft gemaakt. Daarnaast vind je bij ETF’s hoe duurzaam ze zijn en wat het risicoprofiel is. Door verschillende ’tools’ kan je gemakkelijk bedrijven filteren.

10. Analist

Wat is Analist?

Naast Morningstar is Analist.nl een website waar jij je informatie kan vinden bij het analyseren van bedrijven. De website heeft een minder zakelijk uiterlijk en meer grafieken in vergelijking tot Morningstar. Echter is de informatie bij Analist bij veel bedrijven niet up-to-date.

Wat maakt Analist onderscheidend?

De Analist onderscheid zich door handige grafieken weer te geven en alle informatie van een bedrijf op één pagina weer te geven.